Protestatarii s-au adunat la intrarea Spitalului Matei Balș unde vineri dimineață a avut loc un incendiu în urma căruia au murit cinci pacienți. Oamenii scandează „Iohannis la sparanghel”, „Arafat la pușcărie”, ”Arafat, nu uita, asta nu e țara ta” și „Demisia”. Protestatarii care sunt păziți de jandarmi, le-au cerut românilor să iasă în stradă.
Protest la Institutul Matei Balș. UPDATE: Mai multe persoane s-au adunat, vineri seară, în zona Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de incidentele repetate din sistemul sanitar românesc, în urma cărora pacienţi internaţi pentru diverse afecţiuni au murit arşi în spitale.
Mobilizarea la protest s-a făcut pe mai multe grupuri publice de pe reţelele socializare, unii dintre cei care au chemat la acţiune indicând ora 18:00, în timp ce alţii au anunţat că vor participa începând cu ora 19:00.
Protestatarii au adus cu ei lumânări pe care le-au aprins în memoria celor cinci pacienţi decedaţi în incendiul produs vineri dimineaţă şi afişează pancarte cu mesajele „Opriţi măcelul din sănătate acum”, „Nu mai vrem victime nevinovate in sănătate” sau „Acceptăm lucruri de neacceptat”.
[rtv_live_player]
Până diseară se anunță că se vor aduna tot mai multe persoane dezamăgite de neregulile din sistem. După tragediile de la Maternitatea Giulești (3 bebeluși morți), Piatra Neamț (10 decese), Colectiv (65 de tineri morți), pare că România nu și-a învățat încă lecția. Asta îi îndeamnă pe tot mai mulți să iasă din nou stradă și să ceară să se facă dreptate.
La protestul din fața spitalului a fost prezent și tatăl unui tânăr care a murit în incendiul de la Colectiv. Este vorba despre tatăl lui Mihai Alexandru, chitaristul formaţiei Goodbye to Gravity.
Auzind de tragedia de la Matei Balș, bărbatul a venit pentru a depune o coroană de flori şi a aprinde lumânări pentru cei care şi-au pierdut viaţa în incendiu. Omul a spus că, din păcate, a trăit momente de tristețe pe care le-a avut și după tragedia din Colectiv.
”Când am dat drumul la televizor și am văzut, am trăit același eveniment. Pentru mine a fost dur. Dacă tot se întâmplă evenimente de genul acesta, prea mult nu s-a schimbat. Să dispară cei incompetenți și să vină la conducere numai persoane competente și abilitate pentru aceste funcții”, a spus tatăl regretatului artist, potrivit Antena3.
Protestatarii s-au arătat foarte nemlțumiți și de mesajul președintelui Klaus Iohannis, care a spus că „situația se repetă” și că „e foarte clar că trebuie trase niște concluzii și venit cu soluții”.
Klaus Iohannis, primele declarații după incendiu:
-O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat. Îmi pare foarte rău. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate. Celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoșire grabnică. Au fost transferați la alte spitale, unde vor fi tratați corespunzător.
-Până în momentul de față am primit toate datele despre intervenție. A fost o intervenție foarte complicată, cu foarte multe forțe implicate. S-a reacționat rapid, în doar câteva minute s-a intervenit, s-a stins focul. Din păcate, pentru câțiva a fost târziu. Țin să felicit forțele de intervenție pentru promptitudine.
-E foarte clar că trebuie trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva. Am avut o tragedie la Piatra Neamț, avem acum aici la Balș această situație. Motivele sunt diverse, ele sunt anchetate. Anchetele vor scoate la lumină cine este vinovat.
-Aici avem de-a face cu probleme structurale. Am solicitat noului ministru al Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România. Aștept cât de curând primele idei pentru a demara această reformă.
-Nu vreau să închei scurta mea intervenție fără a spune ceva despre persoanele care rămân eroii mei. Medicii, asistentele, întregul personal. Au depus eforturi supraomenești, au lucrat până la epuizare, lucrează de un an de zile într-un stres extrem. Îmi exprim admirația pentru toți medicii și tot personalul medical și din spitalele COVID și din centrele de vaccinare și din toate unitățile din România. Tot ce merită ei sunt laude și încurajări. Dar pentru cei care administrează sistemul e nevoie de o reformă profundă. Astfel de lucruri nu trebuie să se repete.