Sindicaliştii Cartel Alfa s-au strâns, marţi, la protest în faţa Ministerului Finanţelor cu steaguri şi fluiere. Oamenii cer „un salariu minim decent”, „pensii echitabile”, „servicii publice de calitate”, „deblocarea negocierii colective”, „taxare justă” şi „aplicarea corectă a legislaţiei”.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că salariul minim brut pe economie a crescut doar cu 41 de lei şi acuză „politica de austeritate în domeniul salarizării” a guvernului Cîţu.
De asemenea, protestatarii reclamă şi „îngheţare a unor drepturi salariale, deşi piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, iar în ceea ce priveşte coşul brut al orei de muncă este la 35% din media UE”.
Sindicaliştii de la Cartel Alfa spun că vor continua protestele la Ministerul de Finanţe şi în luna februarie, iar următorul protest este programat în 2. Se mai anunţă protest şi în 9 şi 15 februarie. De asemenea, au anunţat proteste şi la Ministerul Muncii, sediile din Bucureşti ale USR-PLUS şi UDMR, dar şi prefecturile Sibiu, Galaţi, Buzău şi Mehedinţi.
Citeşte şi: Raluca Turcan spulberă aşteptările pensionarilor. „Majorarea pensiilor cu 40% e o iluzie”
Ce se întâmplă cu salariile şi sporurile bugetarilor în 2021. Ministrul Muncii: „E foarte important ca sistemul bugetar să fie stimulat”
Raluca Turcan a vorbit despre planurile Guvernului privind salariile şi sporurile bugetarilor, în condiţiile în care legea bugetului 2021 urmează să fie dezbătută în următoarele săptămâni în Parlament.
„E foarte important ca sistemul bugetar să fie stimulat, să performeze și să avem și eficiență. Dacă arunci anatema pe întreg sistemul, riști ca unii oameni să fie demobilizați. Problema este de aplicare a legii și vina nu o au cei care au beneficiat de sporuri peste plafonul prevăzut de lege, ci la cei care în permanență, prin diferite modificări la legislația în vigoare, au permis tot felul de excepții. Din nefericire o lege a salarizării unitare în sistemul public a devenit, prin excepții, o lege a salarizării neunitare”, a declarat ministrul Muncii, luni seara, la B1 TV.
Citeşte şi: Florin Cîţu păstrează suspansul privind sporurile pentru bugetari. „Analiza nu e finalizată”
Întrebată dacă majorarea pensiilor cu 40% ar putea fi cuprinsă în bugetul pe 2021, Raluca Turcan a explicat că această creştere e „iluzorie”, în condiţiile în care „niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real”.
„Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real.
O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%.
Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a declarat Raluca Turcan, luni aseara, la B1TV, conform Agerpres.