Protest la Ministerul Muncii. ”Cartel ALFA” pichetează ca reacție față de nivelul insuficient până la care Guvernul a decis creşterea salariului minim brut pentru anul 2021, potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale, conform AGERPRES.
„40 de lei în plus la salariul minim, cât a anunţat Guvernul, nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală. (…) Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’ (…) decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor. Acţiunile de protest debutează marţi, 29 decembrie 2020 ora 10.00 printr-o acţiune de pichetare a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale!”, se menţionează în comunicatul organizaţiei sindicale.
„Vrem să tragem un semnal de alarmă: dacă se va continua această politică revoltele sociale vor creşte în România din partea lucrătorilor, pentru că este inadmisibil ca încă o dată se se fure rezultatul muncii lucrătorilor. Păstrarea politicii de salariu minim foarte scăzut este o problemă. (…) Se poate ajunge la întreruperea activităţii în anumite sectoare, dar nu la o grevă generală, cum am văzut în alte ţări, pentru că nu avem nici cultura şi nici pregătirea necesară a lucrătorilor pentru o asemenea acţiune. Dar pe anumite sectoare de activitate – comerţ, calea ferată, producţia de construcţii de maşini – avem toate şansele să avem diferite întreruperi de activitate, mai lungi sau mai scurte, în funcţie de hotărârile membrilor de sindicat”, a afirmat Bogdan Hossu.
CNS „Cartel ALFA” consideră că majorarea insuficientă a salariului minim reprezintă un furt din munca lucrătorilor, în contextul în care prețurile au crescut și continuă să crească.
„Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. (…) Guvernul refuză să ia act de aceste evoluţii şi să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului”, se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.
Protest la Ministerul Muncii. Salariul minim pe economie va creşte în 2021 la 2.300 de lei. Hotărârea a fost luată, după ce Guvernul a încheiat, luni, negocierile cu patronatele şi sindicatele privind creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2021.
Guvernul vrea să majoreze salariul minim brut pentru anul 2021, cu 70 de lei. Astfel, salariul minim brut ar urma să fie majorat de la 2230 de lei la 2.300 de lei, se arată într-un comunicat al Guvernului, citat de Mediafax.