UPDATE. SITUAŢIA în ţară, la ora 23.00:
PROTEST la Penitenciarul din Botoşani. Mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul din Botoşani s-au urcat pe acoperişul închisorii şi au dat foc la mai multe haine.
Oamenii legii au intervenit la faţa locului.
PROTEST la Penitenciarul Jilava. „Zece au refuzat masa de seară, în semn de solidaritate cu deținuți din alte penitenciare. Nu s-au manifestat violent. Un număr de 16 deținuți, din cei 1.363 câți sunt la Penitenciarul Jilava, au refuzat masa de prânz furnizată de instituție„, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unității de detenție, Cristian Erving Micu.
În ultimele zile, în mai multe penitenciare din țară au loc proteste ale deținuților care cer îmbunătățirea condițiilor de detenție. Ei reclamă supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată.
Citeşte şi REVOLTĂ la Penitenciarul Poarta Albă. A fost nevoie de intervenţia mascaţilor
PROTEST Penitenciarul din Iaşi. Câteva sute de persoane încarcerate în Penitenciarul Iaşi protestează de două zile faţă de condiţiile de cazare. Situaţia a degenerat, marţi, când o cameră a fost incendiată şi, potrivit unuia dintre protestatari, două persoane s-ar fi automutilat, informaţia nefiind confirmată oficial. Cel puţin 200 de persoane erau implicate ieri în protest, sute de forţe de ordine fiind mobilizate, potrivit adevarul.ro.
Deţinuţii au scandat lozinci împotriva conducerii penitenciarului. „Jos comuniştii”, „Criminalii” sau „Dreptate” sunt doar câteva dintre scandările pe care deţinuţii le strigau ieri, ei putând fi auziţi până în exteriorul penitenciarului.
Mai mulţi dintre deţinuţii protestatari s-au urcat pe una dintre prelatele metalice din jurul curţii închisorii, scandând împotriva conducerii penitenciarului.
„Având în vedere evenimentele care se deruleză în acest moment (n.r. marţi, la prânz), s-au sistat celelalte activităţi care se derulau în această. Dimineaţă, la începutul protestelor, erau în jur de 200 de deţinuti la trei curţi de plimbare. Două curţi de plimbare au renunţat la proteste şi au mai rămas în prezent 9 deţinuţi„, a mai spus Gabriela Topoliceanu.
PROTESTE la Penitenciarul Bistrița. Mai mulți deținuți din cadrul Penitenciarului Bistrița au protestat, miercuri, în semn de solidaritate cu revendicările persoanelor aflate în celelalte penitenciare din țară, unii refuzând pâinea, alții în schimb urcându-se pe acoperișuri sau incendiind materiale textile în celule.
Chiar dacă incidentele au început în jurul orei 14,00, prima reacție publică a penitenciarului bistrițean a venit aproape trei ore mai târziu, prin purtătorul de cuvânt.
„În cursul după-amiezii de astăzi (miercuri n.r.), în jurul orei 14,00, 15 deținuți din cadrul unei secții de cazare au refuzat pâinea, fără să invoce motive specifice. Ulterior, 13 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și a blocului alimentar, manifestându-se verbal zgomotos și protestând în semn de solidaritate cu deținuții din celelalte penitenciare. În același timp, persoanele de pe o altă secție de deținere au incendiat materiale textile producând pagube materiale. Pentru intervenție a fost alarmat întreg personalul unității. Totodată, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, Inspectoratului Județean de Jandarmi, a celui de Poliție, precum și al SMURD”, a declarat purtătorul de cuvânt Laura Opriș.
Ea a precizat că deținuții au fost evacuați în siguranță din celulele în care au fost incendiate materiale textile și că nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare.
La ora 17,00, pe acoperișul blocului alimentar se mai aflau doar șase persoane, care își strigau revendicările și cereau „să vină televiziunea”.
„Conducerea penitenciarului poartă discuții cu deținuții implicați în această formă de protest și încearcă identificarea unor soluții care răspundă problemelor. Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează condițiile de detenție, cum ar fi supraaglomerarea, acordarea de servicii medicale suplimentare, posibile acte de clemență care ar putea fi adoptate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.
Reprezentanta Penitenciarului Bistrița spune că, în acest moment, gradul de ocupare al unității nu este depășit.
„Din ce date am la acest moment, penitenciarul nostru nu se confruntă cu un grad de ocupare pentru capacitatea normală de deținere, nici plângerile deținuților nu au fost în acest sens până acum. Așa cum am menționat, incidentul produs se manifestă pe fondul fraternizării sau al solidarității cu manifestările deținuților din celelalte penitenciare”, a spus Laura Opriș.