Protest la Ploieşti după ce oraşul a rămas fără apă caldă pentru o lună. Aproximativ 50 de persoane protestează faţă de decizia autorităţilor de a sista furnizarea apei calde în oraş pentru o lună de zile.
Ploieştenii din mai multe cartiere ale oraşului s-au adunat, joi, în parcul din central, în faţa sediului Consiliului Judeţean Prahova şi al Prefecturii Prahova, pentru a protesta faţă de oprirea furnizării apei calde, decizie care afectează peste 130.000 de persoane, dar şi instituţii publice, inclusiv două spitale, respectiv Spitalul de Pediatrie şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie.
Oamenii dau vina pe cei care conduc instituţiile publice şi care, prin acţiunile lor, au permis ca în oraş să se ajungă la această situaţie. Aceştia au adus cu ei pancarte sau afişe pe care au scris mesaje adresate autorităţilor.
„Vrem ca să ne respectaţi, apă caldă să ne daţi”, au transmis protestatarii autorităţilor.
Aceştia spun că nu vor ca Ploieştiul să ajungă în situaţia Bucureştiului sau a Timişoarei.
Reamintim că firma Termoficare Prahova SA, care în luna mai a acestui an a semnat contract pentru concesionarea serviciului de termoficare, a sistat timp de o lună, de la 1 august, furnizarea apei calde, invocând necesitatea unor lucrări de renovare.
Primarul Ploieştiului, Andre Volosevici, a reacţionat dur, afirmând că decizia este”un joc politic” îndreptat împotriva sa şi amintind că nu Primăria, ci Consiliul Judeţean s-a ocupat de semnarea contractului.
” Pe 27 mă certa firma de termoficare spunând că nu s-a înțeles cu mine că nu putem să închiriem, deși atenție, nu cu mine trebuia să se înțeleagă ci cu Consiliul Judetean care deține motorul, în speță CET-ul”, a declarat primarul din Ploieşti, potrivit digi24.
La rândul lor, consilierii judeţeni au votat rezilierea contractului încheiat în urmă cu două luni.
„Decizia vine ca urmare a faptului că operatorul a sistat furnizarea apei calde către ploieşteni, deşi nu existau motive tehnice sau legale să o facă. De asemenea, prin această măsură, operatorul a încălcat flagrant termenii contractuali. Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, somează societatea TERMOFICARE PRAHOVA să reia, în regim de urgenţă, furnizarea apei calde în Municipiul Ploieşti şi să asigure continuitatea serviciului, conform legii”, transmite Consiliului Judeţean Prahova
Termoficare Prahova SA a transmis, printr-un comunicat, după anunţul privind rezilierea contractului, că în caietul de sarcini aferent licitaţiei pe care a câştigat-o se prevedea o putere instalată a utilajelor de producere a energiei termice din cadrul CET Brazi de 559.5 MWh, însă, după începerea activităţii, experţii societăţii au constatat că funcţiona doar un cazan de apă fierbinte cu capacitate de 100 MW.
Firma mai spune că, după ce a preluat serviciul de termoficare, a constatat ”neconcordanţe în ceea ce priveşte funcţionalitatea utilajelor necesare prestării serviciului de alimentare cu energie termică, precum şi neclarităţi cu privire la statutul juridic al unor bunuri”.
Reprezentanţii companiei îşi exprimă ”sprijinul necondiţionat pentru rezolvarea problemei” şi ”speranţa ca reprezentanţii autorităţilor locale să se reaşeze pe calea dialogului”.
Între timp, spitalele care au rămas fără apă caldă caută soluții.
„La maternitate am pus în funcțiune o încălzire alternativă, există panouri solare și un cazan. Aici nu avem altceva de făcut decât să instalăm niște cazane de mare capacitate de 1.000 de litri care să fie racordate la energie electrică”, a declarat Bogdan Nică, managerul Spitalului Județean Ploiești.