Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, miercuri, că se raliază protestelor generate de OUG 7 şi vor suspenda activitatea, exceptând cazurile urgente, zilnic, între orele 8.00 – 10.00, până în 8 martie. În plus, aceştia susţin demersul procurorului general care a cerut Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională actul normativ şi anunţă că se delimitează de punctele de vedere exprimate de Asociaţia Procurorilor din România şi de către Asociaţia Magistraţilor din România.
„Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită la data de 27 februarie 2019 în contextul modificărilor aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă nr. 7/2019, a decis următoarele: suspendarea activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu excepţia cazurilor urgente, în intervalul 08:00 – 10:00, până la data de 08.03.2019; prelungirea măsurii suspendării activităţii nemijlocite cu publicul până la data de 08.03.2019; susţinerea demersului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr. 7/2019”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Aceştia solicită ca „titularii îndreptăţiţi să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la existenţa un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, ca legiuitor delegat, şi Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun Ministerul Public în imposibilitate să îşi exercite atribuţiile constituţionale”.
Adunarea Generală a procurorilor PT Bucureşti a mai decis delimitarea de punctele de vedere exprimate în acest context de către Asociaţia Procurorilor din România şi de către Asociaţia Magistraţilor din România.
Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploieşti a decis, miercuri, să suspende zilnic şedinţele de judecată câte 30 de minute, până pe data de 8 martie, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7/2019, care a modificat legile Justiţiei.
„Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploieşti, întrunită (…) în cvorum legal, a adoptat cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi, ca formă de protest fată de adoptarea OUG nr. 7/2019, în vederea abrogării actului normativ antemenţionat, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi activitatea specifică desfăşurată de această instituţie), următoarele masuri: (…) în perioada 28.02.2019 – 08.03.2019, judecătorii vor purta, in timpul şedinţelor de judecata, banderole albe; în perioada 28.02.2019 – 08.03.2019 toate şedinţele de judecată vor fi suspendate pentru treizeci de minute, în intervalul 12.00-12.30, după care se vor relua”, se precizează într-un comunicat transmis de Judecătoria Ploieşti.
Conform aceleiaşi surse, adoptarea OUG 7/2019 fără avizul CSM încalcă „în mod grav şi nescuzabil” principiul cooperării loiale între puteri evocat în mod constant de către Curtea Constituţională în jurisprudenţa sa, iar adoptarea actului normativ în procedură de urgenţă nu se justifică.
„Introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător (…), respectiv prin ‘neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie’, reprezintă o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de ‘bună reputaţie’. Principiul separaţiei carierelor (…) a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse (…). Scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din arhitectura constituţională care instituie principiul controlului ierarhic în cadrul Ministerului Public (…) vulnerabilizează independenţa sistemului judiciar şi reprezintă o abordare aptă să faciliteze creşterea presiunii în activitatea judiciară”, se mai menţionează în comunicat.
Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ a decis, într-o şedinţă desfăşurată miercuri, suspendarea activităţii cu publicul în perioada 28 februarie – 8 martie 2019, cu excepţia cererilor cu caracter urgent, ca formă de protest privind modificările aduse legilor justiţiei.
Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor, în urma analizării impactului adoptării Ordonanţei de Urgenţă 7/2019 asupra independenţei justiţiei, statutului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor.
Tot în cadrul şedinţei s-a hotărât ca procurorii din sectorul judiciar să poarte banderole albe în timpul şedinţelor de judecată, în aceeaşi perioadă.
De asemenea, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ a decis să se delimiteze faţă de poziţia publică a Asociaţiei Procurorilor din România, asociaţie în care niciun procuror din Parchetul Neamţ nu este membru.
Marţi, Adunarea Generală a Judecătorilor din Judecătoria Piatra-Neamţ a decis, din aceleaşi motive, suspendarea şedinţelor de judecată timp de două ore, în intervalul orar 12.00 – 14.00, în perioada 27 februarie – 1 martie.
Peste 40 de judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din judeţul Mureş au protestat, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, împotriva modului de adoptare a O.U.G. nr. 7/2019, arătând că magistraţii nu protestează pentru ei înşişi, ci pentru valul de ordonanţe de urgenţă care a modificat legile justiţiei, pe care îl percep ca pe un atac împotriva independenţei justiţiei.