Protest organizat de profesori, nemulţumiţi de „bulversarea” sistemului educaţional prin decizii „pompieristice”

Aproximativ 80 de profesori din judeţul Arad au organizat, joi după-amiază, un protest de stradă, prin care vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la "bulversarea" sistemului de învăţământ printr-o serie de decizii ale ministerului de resort luate "pompieristic" în ultimul an.
Iulian Tudor
13 iun. 2019, 18:25
Protest organizat de profesori, nemulţumiţi de

Profesorii s-au adunat, la ora 18,30, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Arad, purtând tricouri albe cu mesajul „Dacă nu noi, atunci cine?”.

Protestul a fost iniţiat pe Facebook şi a strâns aproximativ 80 de dascăli, ei fiind reprezentaţi chiar de un inspector şcolar, Paul Barta, care a declarat că acţiunea are rolul de a sensibiliza opinia publică privind problemele din sistem.

„Încercăm să sensibilizăm opinia publică printr-un protest paşnic, mut, fără scandări, pentru că suntem nemulţumiţi de ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an şcolar, în care au fost emise diverse decizii de la Bucureşti, plecând de la lipsa unor manuale pentru elevi, încercarea de a transforma, în luna februarie, orele de sport de la învăţământul primar, apoi încălcări ale Legii Educaţiei Naţionale, ordine emise care a doua zi au fost retrase, decizii prin care s-au bulversat examenele naţionale. E vorba de numeroase decizii luate în ultimul an şi care au bulversat tot sistemul de învăţământ”, a declarat Paul Barta, profesor de sport şi inspector şcolar.

La manifestare s-a aflat şi preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, care îi reprezintă pe aproape toţi angajaţii din judeţ ai sistemului educaţional.

„Sunt aici în calitate de cadru didactic, dar şi de reprezentant al salariaţilor din judeţul Arad. Am simţit că trebuie să le fiu alături colegilor, pentru că sunt de acord că nu se mai poate să acceptăm ordine de ministru, metodologii date peste noapte, pompieristic, care să distrugă învăţământul românesc”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul sindical.

Manifestanţii reproşează Guvernului că a modificat Legea Educaţiei Naţionale „prin ordonanţe peste ordonanţe, de unde rezultă o instabilitate a procesului de învăţământ”.

„Toţi miniştrii au încercat să implementeze propria reformă în educaţie fără să existe o consultare reală cu cei implicaţi şi fără să existe o continuitate”, a mai declarat iniţiatorul acţiunii, Paul Barta.

Cu privire la acest protest, Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis un comunicat de presă în care arată că „se delimitează ferm” de acţiune.

„Considerăm necesar şi benefic dialogul constructiv între partenerii interesaţi în administrarea şi dezvoltarea învăţământului preuniversitar. Suntem deschişi pentru a analiza şi a transmite spre Ministerul Educaţiei Naţionale orice propunere documentată şi justificată care vizează îmbunătăţirea şi menţinerea echilibrului sistemului de învăţământ. În opinia noastră, protestele de stradă ar trebui să constituie ultima opţiune în exprimarea eventualelor nemulţumiri, după parcurgerea tuturor etapelor de dialog social. Respectăm dreptul la opinie, dar cu condiţia asumării formelor de manifestare alese în acest scop şi a păstrării decenţei în exprimare şi a respectului demnităţii umane”, se arată în comunicat.

Participanţii au o autorizaţie din partea autorităţilor pentru a sta în Piaţa Revoluţiei până la ora 21,30.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'