Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a declarat, pentru Mediafax, că autovehiculele de marfă circulă cu viteză redusă între orele 10:00-12:00, pe toate şoselele de centură din ţară, în semn de avertisment faţă de scumpirea RCA.
Pe şoseaua de centură a Capitalei, zeci de autocamioane circulă cu viteză redusă, în semn de protest. Circulaţia a fost îngreunată la marginea Bucureştiului şi din cauza unui accident de circulaţie în care au fost implicate două TIR-uri şi o maşină, însă traficul a fost reluat pe un fir alternativ.
Sindicaliştii din transporturi au anunţat că vor declanşa şi un protest naţional prin oprirea activităţii în perioada 14-15 septembrie, dacă Guvernul nu ia măsuri împotriva scumpirii poliţelor RCA.
Până în septembrie însă, cei din transporturi sunt invitaţi să îşi exprime nemulţumirea faţă de scumpirea poliţelor RCA prin postarea, în partea dreaptă jos a parbrizului, a unei foi cu textul „PROTEST RCA”, iar şoferii din Bucureşti, să claxoneze când trec prin faţa Guvernului sau a sediului ASF.
Citeşte şi Transportatorii ies în stradă şi claxonează sediul Guvernului şi al ASF
Circulația rutieră a fost îngreunată marți pe DN1, între Alba Iulia și Sebeș, pe alocuri traficul fiind chiar blocat, după ce zeci de transportatori au străbătut traseul respectiv, pe ambele sensuri, cu o viteză foarte mică, pentru a atrage atenția asupra creșterii tarifelor RCA.
Pe un traseu în care în ultimele săptămâni s-a circulat greoi, din diverse motive, traficul a fost marți și mai mult îngreunat, formându-se o coloană de câțiva kilometri. La o lună de la primul protest de acest gen, zeci de transportatori au participat la o nouă acțiune în care și-au exprimat nemulțumirea față de tarifele RCA, parcurgând cu 20 de kilometri la oră traseul dintre cele două municipii.
Dacă unii dintre cei aflați în trafic și-au arătat verbal susținerea față de transportatori în protestul lor, afirmând că și ei sunt nevoiți să plătească RCA mai mare, alți șoferi și-au exprimat nemulțumirea și s-au arătat deranjați că sunt nevoiți să aștepte atât de mult timp în coloană.
Secretarul general al Asociației Operatorilor de Transportat Rutier Apulum, Mircea Matei, a susținut că se urmărește ‘punerea pe butuci a transportatorului român’.
„Se știe că avem o flotă destul de serioasă. Deranjăm pe cei din Vest cu activitatea serioasă de transport pe care o are România, motiv pentru care nu putem fi de acord să fim batjocoriți în continuare”, a declarat Mircea Matei.
Un alt șofer a spus că a fost nevoit să plătească pentru camionul său suma de 5.000 de euro asigurarea obligatorie pentru un an de zile. ‘Nu se mai poate merge așa’, a spus conducătorul auto. Un altul a declarat, la rândul său, că tarifele sunt foarte mari raportate la prețurile cu care se lucrează în transporturi.
Transportatorii au spus că vor continua acțiunile de acest gen și în săptămânile următoare, urmând ca în 15 septembrie să se desfășoare un protest la București.
Patronatele din transporturile rutiere au anunțat organizarea unui protest la nivel național, fiind „dezamăgite” de rezultatul discuțiilor avute cu reprezentanții Guvernului și cei ai ASF.
„Patronatele din transporturile rutiere — UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM — se declară dezamăgite de rezultatele întâlnirii avute astăzi, 3 august 2016, cu reprezentanții Guvernului și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), întrucât nu s-a ajuns la nicio concluzie, prin urmare dacă vor exista proteste spontane, de la blocat de drumuri, frontiere sau la simplul mers cu 30 km/h de către fiecare camion o oră pe zi, generând mari blocaje de trafic, autoritățile să nu fie surprinse”, au afirmat patronatele într-un comunicat remis presei la vremea respectivă.