Protestarii au deblocat şoseaua după mai mult de o oră, permiţând astfel reluarea traficului în zonă.
Oamenii au scandat „Unu, unu, doi / Ponta hai la noi”, „Vrem să muncim, nu vrem să cerşim”, „Ruşine ruşilor”, „Dacă legea o respectăm, banii-n veci nu-i mai luăm” şi „Noi murim de foame / Guvernul doarme”.
În timpul în care drumul european E60 a fost blocat, în zonă s-au format cozi de maşini pe sute de metri, pe ambele sensuri, deşi circulaţia fusese deviată pe rute alternative.
Foştii angajaţi s-au mutat apoi în curtea combinatului, unde au autorizaţie să protesteze până la ora 12.00, iar astfel traficul pe E60 a fost reluat.
Cei peste o sută de protestatari au blocat, luni dimineaţa, drumul european E60, care trece prin faţa combinatului, plimbându-se pe trecerea de pietoni din zonă.
„Ne-au minţit şi şi-au bătut joc de noi. Ne-au spus că vineri ne vor da banii, dar nu s-au ţinut de cuvânt”, a declarat unul dintre protestatari, citat de Mediafax.
Foştii lideri de sindicat din combinat au declarat că blocarea traficului pe E60 este o acţiune spontană, deoarece oamenii şi-au pierdut răbdarea.
La rândul său, liderul de sindicat Ioan Pascu a declarat că luni încep demersurile pentru acţionarea în instanţă a Mechel Câmpia Turzii, pentru recuperarea banilor în justiţie.
Acesta a afirmat că o delegaţie a foştilor angajaţi va încerca, luni, să ajungă în audienţă la premierul Victor Ponta, după care ar putea fi organizată o acţiune de pichetare a sediului noului acţionar, precum şi a Ambasadei Rusiei din Bucureşti.
„Noi am pregătit tabele şi vom strânge semnături pentru a acţiona combinatul Mechel în instanţă, ca să ne primim salariile compensatorii. Am înţeles că este un cumpărător pentru combinat şi vrem să vedem dacă poate fi vândut. Aceasta ar fi salvarea noastră„, a afirmat Pascu.
Totodată, unul dintre protestatari a ameninţat că îşi va da foc, din cauza situaţiei în care se află. „Mi-au murit recent părinţii şi nu am avut bani de înmormântare. Nu am bani din ce să trăiesc, ei ne mint tot timpul”, a spus protestatarul.
Aceasta este cea de-a treia săptămână de proteste ale foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii, faţă de neplata salariilor.
Oamenii au decis, săptămâna trecută, să reia protestele, după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, disponibilizaţii fiind nemulţumiţi de această soluţie.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declara că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.
De asemenea, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, afirma, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.
Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.
Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.
Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.