„Protestăm pentru că avem condiţii foarte grele de muncă, muncim cel puţin la fel de mult ca un magistrat. Ni s-ar părea normal să avem şi salarii pe măsura. Responsabilitatea este egal împărţită şi nu înţeleg de ce noi nu primim acel procent în plus la salarizare în timp ce procurorii şi judecătorii au primit”, susţine un grefier din Bucureşti.
„Noi, ca grefieri, avem interdicţii de a desfăşura orice altă activitate. Salariile noastre nu sunt aşa cum crede lumea. Nu beneficiem de tichete de masă şi de vacanţă, orele de peste program nu sunt compensate cu zile libere că nu are cine să ne înlocuiască. CSM a dat anul trecut, cred, o decizie prin care li se impune grefierilor de şedinţă să motiveze, pe modelul dat de judecători, sentinţele judecătoreşti. În condiţiile astea să ai două mii şi ceva de lei salariul, să şi motivezi de acasă din timpul liber nu mi se pare normal”, spune un alt grefier de la o instanţă din Capitală, potrivit Mediafax.
„Protestam pentru respectarea legii, în ceea ce priveşte salariile celor care lucrăm în justiţie. E o discriminare. Ne-a produs indignare situaţia asta. E important să respectăm drepturile inculpaţilor mai mult decât ne sunt nouă respectate drepturile de lucrători în justiţie”, arată un alt grefier.
Grefierii susţin că este vorba despre o decizie a CCR prin care salariile ar trebui aduse la acelaşi nivel pentru angajaţii din justiţie. Aceştia susţine că hotărârea se pune în aplicare doar pentru magistraţi, nu şi pentru personalul auxiliar.
Şi în Constanţa aproximativ 30 de angajaţi ai Judecătoriei, Tribunalului şi Curţii de Apel din Constanţa au protestat, joi, în faţa Curţii de Apel, cerând majorări salariale şi suplimentarea personalului, în timpul acţiunii activitatea instanţelor nefiind afectată.