În prezent se face o centralizare a numărului de sindicaliști care participă la această formă de protest însă informațiile disponibile la acest moment indică faptul că activitatea este întreruptă în cel puțin 20 de mari oficii poștale din Capitală. De asemenea, Ionel Oțelea a precizat că sindicaliștii vor participa la eventuale negocieri cu reprezentanții conducerii companiei, în cazul în care vor fi invitați.
Sindicaliștii din Poșta Română au pichetat miercuri dimineață, începând cu ora 10:00, sediul central al companiei, nemulțumiți de propunerile venite din partea conducerii companiei, care condiționează majorările salariale de concedieri. Ulterior în cursul zilei de miercuri aceștia au intrat la negocieri cu directorul companiei, Alexandru Petrescu.
De asemenea, ca urmare a neaprobării revendicărilor în forma în care au fost formulate, aproximativ 40 de persoane din cadrul Centrului Regional de Tranzit din Cluj, care lucrau în tura de noapte, au întrerupt lucrul. Potrivit liderului sindicatului Poștei Cluj, Carol Sinka, lucrul a fost întrerupt spontan, în jurul orei 23,00, acesta fiind modul prin care angajații au încercat să protesteze față de rezultatele negocierilor.
„Nu am primit majorarea salariilor cu 200 de lei net și am primit 100 lei brut, în condițiile în care salariul mediu brut este de 1.300 de lei„, a spus Sinka.
Acesta a semnalat și alte nemulțumiri, legate de faptul că poștașii nu beneficiază de anumite soluții tehnice pe care colegii lor din alte țări le primesc, de faptul că de zeci de ani sortarea corespondenței se face manual sau de faptul că greutatea mare pe care o cară zilnic le provoacă boli profesionale.
De asemenea, o problemă gravă este legată de deficitul de personal, la care se adaugă o mare fluctuație, cauzată tocmai de salariile mici.
Sinka a precizat că în noaptea de miercuri spre joi nu s-a preluat corespondența, fapt care a afectat și activitatea altor oficii poștale din celelalte județe arondate Regiunii de Nord-Vest.
În context, Petrescu a declarat miercuri seară, pentru AGERPRES, că negocierile avute miercuri cu sindicaliștii s-au desfășurat „într-o notă realistă” în raport cu capacitatea companiei de a susține creșteri salariale, iar acestora le-au fost prezentate „mai multe variante și ipoteze economice”.
„Există un dialog intens între echipa de management și sindicate, iar negocierile pentru soluționarea cererilor avansate de Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) sunt în curs. Discuțiile se desfășoară într-o notă realistă vizavi de capacitatea companiei de a susține creșteri salariale. În orice caz, principiul pe care îl propunem este că cei ce au salariile cele mai mici să poată primi cât mai mult din sumă identificată legal pentru a susține o creștere salarială, coroborat cu alte măsuri de optimizare și eficientizare a activității companiei„, a precizat directorul general al Poștei Române.
În data de 27 septembrie, Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a organizat o acțiune de protest solicitând majorarea salariului cu 200 de lei. Aceștia au amenințat cu încetarea lucrului la începutul lunii noiembrie în cazul în care cererea lor nu va fi soluționată. Majorarea salarială solicitată de 200 de lei brut însemna un efort pentru companie de 5 milioane de lei lunar.
Poșta Română, companie națională înființată conform Legii 31/1990, nefiind o instituție publică, este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.
Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.
Poșta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar și cel mai mare angajator din România, cu puțin peste 25.000 de angajați.
Citeşte şi Sindicaliştii din Poşta Română, invitaţi la discuţii de către conducerea companiei