UPDATE: Luni au avut loc discuţii la Guvern cu reprezentanţii organizaţiilor şi structurilor din domeniul taximetriei şi transportului alternativ, în contextul protestelor declanşate de aceştia. Participanţii la discuţii au convenit ca, în perioada imediat următoare, să transmită Guvernului observaţiile cu privire la modificarea legislaţiei care le reglementează domeniul de activitate, iar în urma agregării observaţiilor acestora, va fi stabilită o nouă întâlnire.
”Reprezentanţi ai Guvernului au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu membri ai organizaţiilor şi structurilor din domeniul taximetriei şi transportului alternativ, în contextul protestelor declanşate de aceştia. Cele două părţi au avut un schimb de opinii cu privire la modalitatea de reglementare a activităţii din domeniul taximetriei şi al transportului alternativ”, anunţă Executivul.
Potrivit Guvernului, în cadrul întrevederii, reprezentanţii taximetriştilor au reliefat în principal nemulţumirile faţă de modul în care sunt reglementate cele două activităţi, respectiv cea de taximetrie şi cea de transport alternativ, solicitând îmbunătăţirea cadrului legal în vederea asigurării unei concurenţe loiale între prestatorii de servicii, având în vedere noile provocări care apar pe fondul evoluţiei tehnologiei şi digitalizării.
”Participanţii la discuţii au convenit ca, în perioada imediat următoare, să transmită Guvernului observaţiile cu privire la modificarea legislaţiei care le reglementează domeniul de activitate, iar în urma agregării observaţiilor acestora, va fi stabilită o nouă întâlnire în acelaşi format”, arată Guvernul.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, consilierul de stat Minel Ivaşcu, precum şi alţi oficiali din Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Ştirea iniţială: Taximetriștii din București și Ilfov organizează un protest în Piața Constituției din Capitală. Lor li se vor alătura și colegi din alte orașe.
„Am ajuns să venim în București să cerem Guvernului respectarea legii, dacă vă vine să credeți, în speța Articolului 6, prin care entitățile deținătoare de platforme, în speță Bolt și Uber, erau obligate să fiscalizeze cursele printr-o entitate înregistrată la Registrul Comerțului din România. Adică să nu se mai exporte banii. Știm toți că se facturează prin Lituania și Olanda. Am venit să cerem acest lucru și în același timp celelalte cinci puncte de pe lista de revendicări. La 12.30 este o comisie la Ministerului Transporturilor și vrem să se emită o OUG prin care acestea sunt limitate pe aceleași considerente prin care este limitat serviciul de taximetrie, calitatea vieții și a aerului și aglomerația, pentru că vedeți ce e în orașe”, a spus un reprezentant al taximetrișilor.
Marcel Ciolacu: „Eu înţeleg aşteptări, dar chiar daţi cu pietre într-unul care şi-a asumat reforma în an electoral? Nu îmi cereţi să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani, pe un sistem pauşal…”
Taximetriștii din Craiova au plecat, în această dimineață, spre București, pentru a-și sprijini colegii din Capitală. Este vorba despre aproximativ 60 de mașini și mai mulți șoferi care vor protesta în Piața Constituției alături de șoferii bucureșteni.
Fermierii si transportatorii continua protestele la marginea Bucurestiului
Sunt aproape trei săptămâni de când agricultorii și transportatorii au pornit cel mai mare protest la nivel național. Oamenii rămân fermi și spun că nu renunță până când toate revendicările de pe masa guvernului nu vor fi puse în aplicare. De asemenea, protestatarii sunt revoltați de declarațiile liderilor politici și cer demisia ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Tot mai mulți oameni se alătură protestului și se strâng la intrare în Capitală, la Afumați.
Reprezentanții fermierilor și transportatorilor adunați la intrarea în București, la Afumați, susțin că discuțiile purtate cu o serie de oficiali, inclusiv cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu au ajuns la o soluție acceptabil. În acest condiții, protestatarii nu renunță la acțiunea lor.
Manifestări simililare vor avea loc și în alte orașe din țară. Traficul din Brașov ar putea fi afectat de un astfel de protest, care ar urma să aibă loc în intervalul 29 – 31 ianuarie.
Şi angajații companiei de stat Romgaz ies în stradă, nemulțumiți de scăderea salariilor
Pe lângă fermieri și medici acum ies în stradă și sindicaliștii Romgaz pentru a-și striga nemulțumirile. 500 de oameni protestează în fața sediului din Mediaș faţă de intenţia companiei de stat de a micşora cu 5,82% salariile de încadrare.
Protestul este motivat de intenția de micșorarea a salariilor de încadrare cu 5,82%, dar și de faptul că în bugetul de venituri și cheltuieli din acest an nu sunt prevăzute sumele aferente adaosurilor, primelor și indexarea cu rata inflației, care sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.
„Organizarea acestei acțiuni de protest a salariaților din S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este față de intenția angajatorului de a micșora salariile de încadrare cu 5,82% și de a nu prevedea în B.V.C. al anului 2024 sumele aferente adaosurilor, primelor și indexarea cu rata inflației, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.
Precizăm că acțiunea va avea loc în interiorul sediului S.N.G.N. ROMGAZ S.A. și în exteriorul acestuia, cu participarea a 500 de salariați. Biroul executiv al Sindicatului Liber Romgaz speră să aibă un dialog deschis cu toate părțile implicate cu scopul sprijinirii salariaților care contribuie nemijlocit la rezultatele deosebite ale societății!” se arată în comunicatul remis de către Sindicatul Liber Romgaz.
Compania Romgaz este o societate pe acțiuni, în care statul, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, este acționar majoritar, deținând 70,01% din acțiuni. Fondul Proprietatea deține 14,99% din acțiuni, iar restul de 15% din acțiuni sunt deținute de alți acționari.