UPDATE: O parte dintre minerii din schimbul al treilea de la Mina Lupeni s-au alăturat, miercuri seară, protestului colegilor lor, refuzând să coboare în subteran, în timp ce conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) spune că ortacii au dreptate să fie nemulţumiţi, dar că liderii de sindicat ai acestora „se folosesc de necazul lor”.
UPDATE 13.55: Minerii de la Lupeni care au refuzat să intre în subteran miercuri dimineaţă strâng semnături pentru demiterea conducerii Complexului Energetic Hunedoara.
Ortacii sunt decişi să plece apoi la Petroşani, ca să protesteze în curtea Complexului Energetic Hunedoara, deplasarea urmând să se facă fie cu autoturismele persoanale, fie pe jos.
Directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Dan Nica, a anunţat că merge la Lupeni ca să discute cu minerii care au refuzat să intre miercuri în subteran, spunând că liderii de sindicat au fost consultaţi în legătură cu măsurile luate de conducere privind reducerea programului de lucru şi scăderea salariilor şi că aceştia trebuiau „să comunice şi să discute cu oamenii”.
„Schimbul întâi nu a intrat în șut (la muncă, n.r.). Oamenii sunt speriați din cauză că nu știu ce se întâmplă și sunt nemulțumiți de programul de întrerupere temporară a activității„, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al Sindicatului „Muntele”, Ioan Ciubotaru.
Potrivit acestuia, un protest era în derulare și la Mina Vulcan, unde circa 15 angajați și-au manifestat îngrijorarea față de programul de întrerupere temporară a activității în zilele de luni pentru salariații care lucrează în sectoarele auxiliare.
Ambele acțiuni de protest se desfășoară în sălile de apel ale minelor.
Conform unei decizii luate de conducerea CEH, personalul auxiliar și TESA din cadrul companiei va sta acasă în prima zi din fiecare săptămână a lunii ianuarie și va fi plătit cu 75% din salariul tarifar. Măsura ar urma să genereze o economie de 1,6 milioane lei la fondul de salarii, bani din care administrația CEH intenționează să cumpere materialele necesare pentru derularea activității de extracție a cărbunelui din subteran.
Administrația CEH a solicitat intrarea societății în insolvență, procesul fiind suspendat în așteptarea unei decizii a Curții de Apel Alba Iulia la acțiunea formulată de Sindicatul „Noroc bun” de la Livezeni.
În cadrul CEH lucrează circa 5.300 de persoane, la minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.
Citește și Proces suspendat în dosarul cererii de insolvenţă depusă de Complexul Energetic Hunedoara