UPDATE ORA 13.10 Compania Tarom anunţă într-un comunicat de presă că miercuri au avut loc discuţii la care au participat reprezentanţii companiei, cei ai Sindicatului Naţional Tehnic al companiei TAROM şi ai Ministerului Transporturilor şi că s-a stabilit faptul că „o comisie de internă va efectua în cel mai scurt timp posibil o evaluare obiectivă pentru a stabili care sunt licenţele necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor tehnice”. Din această comisie vor face parte şi membri ai Sindicatului Naţional Tehnic TAROM.
Secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic Tarom, Aurel Curdov, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că protestul nu a fost organizat de către sindicat, deşi ştia de marţi că există o stare de tensiune printre angajaţi şi a anunţat conducerea companiei. Curdov a mai spus că miercuri dimineaţă a fost la directorul tehnic al Tarom pentru a discuta cu acesta, însă nu s-a putut ajunge la un compromis.
„Avem 30 de persoane care trebuie să dea licenţa luna aceasta şi el nu a aprobat prelungirea. Am rugat să ne dea o explicaţie şi a zis că el nu semnează pentru aceste licenţe, invocând că vine Curtea de Conturi. A trebuit să le spun oamenilor ce se întâmplă”, a adăugat Aurel Curdov.
Liderul sindical a mai spus că tot personalul tehnic ar urma să ajungă treptat, pe măsură ce expiră licenţele, în această situaţie. El a explicat că odată cu expirarea licenţei oamenii pierd lunar aproximativ 400 de lei, plus nişte bani care se acordă la concediu.
„Nu ştiu la ce s-au gândit ridicând licenţele acestor oameni. Sunt nişte reglementări fără de care nu te poţi apropia de avion. De ce nu aduc nişte mecanici auto?”, a spus vicepreşedintele sindicatului Tarom, Dan Axinte.
Acesta a arătat că nu este nevoie ca protestul de la hangare să se extinde la angajaţii din exploatare pentru ca graficul curselor Tarom să fie afectat deoarece avioanele nu pot zbura fără a fi controlate la hangar.
Vicepreşedintele sindicatului Tarom, Dan Axinte, a motivat protestul prin faptul că deciziile în companie sunt luate de persoane care nu au legătură cu domeniul aviaţiei.
„Ne-am trezit în faţa unui fapt împlinit: în consiliul de administraţie al Tarom doar unul din cei 6 membri are legătură cu aviaţia. Restul Dumnezeu ştie la ce se pricep. Oamenii de meserie au fost îndepărtaţi. Fostul director general, care avea idee de aviaţie, acum e îndepărtat”, a declarat Axinte la România TV.
La începutul lunii ianuarie, Guvernul s-a angajat faţă de FMI, în cadrul acordului de tip preventiv aflat în derulare, să vândă participaţii deţinute de stat la companii strategice din domeniile energiei şi transporturilor, inclusiv la Tarom (20%).
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, în ianuarie, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii misiunii FMI la Bucureşti, că un pachet de 20% din acţiunile TAROM vor fi preluate de un investitor străin, termenul stabilit pentru finalizarea privatizării fiind de şase luni începând cu luna februarie.
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. TAROM este membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010, a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA) din 1993 şi a Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA) din 2000.