UPDATE Aproape 50 de angajaţi ai termocentralei Mintia vor continua protestul început marţi dimineaţa şi pe timpul nopţii spre miercuri, după ce o parte din schimbul de dimineaţă a decis să rămână în cantina societăţii, alăturându-se altor colegi, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.
„Vom accepta discuţii doar cu prim-ministrul, invitaţi fiind cei doi lideri politici, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu (liderii PSD, respectiv ALDE -n.r.). Este vorba de o decizie politică pe care Guvernul trebuie să şi-o asume. În caz contrar, să facă un program de închidere. Ori se găseşte piaţă pentru a vinde energia la preţul de cost ori program de închidere şi calendar de plecat acasă cu asigurarea plăţilor compensatorii”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.
Protestatarii acuză lipsa unui ajutor din partea statului în vederea salvării termocentralei, dar şi faptul că administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a achitat către bugetul de asigurări sociale doar o parte din contribuţiile sociale ale angajaţilor, aferente ultimului salariu.
„Revendicarea principală se referă la acordarea unei scheme de sprijin care să acopere diferenţa dintre preţul de cost al energiei şi cel obţinut din piaţă. Activitatea de producţie a termocentralei nu este afectată, la protest fiind prezenţi angajaţi care au lucrat în schimbul de noapte sau oameni care au venit de acasă şi se află în timpul liber”, a arătat Iştoc.
În ceea ce priveşte plata contribuţiilor sociale, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a menţionat că administraţia CEH a reuşit să achite la bugetul de pensii doar jumătate din cele 17 milioane de lei aferente salariilor pentru luna trecută.
Pe de altă parte, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că Ministerul Energiei nu ar fi ţinut cont de modificările propuse de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara la legislaţia de mediu, prin care se solicita ca şi cazanele termice cu o putere mai mică de 550 de megawaţi să fie cuprinse într-o derogare de la normele de mediu în vigoare.
Acest lucru ar fi permis, susţine liderul sindical, ca grupurile energetice 3 şi 4 de la termocentrala Mintia să fie cuprinse într-un program de retehnologizare până în anul 2020, în vederea încadrării în normele de mediu.
Termocentrala Mintia a fost amendată în iunie 2015 de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, în paralel fiind dispusă oprirea activităţii la acest agent economic. Sancţiunile au fost contestate în instanţă de CEH, procesul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara.