Acţiunea de protest a avut loc la ieşirea lucrătorilor din schimb, potrivit unor surse din cadrul unităţii siderurgice unii salariaţi manifestându-se violent şi aruncând cu pietre înspre clădirea unde îşi desfăşoară activitatea conducerea combinatului.
Purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a confirmat că a existat un protest al salariaţilor unităţii, spunând că mai mulţi angajaţi s-au strâns, joi dimineaţă, în faţa clădirii administrative şi au cerut explicaţii referitoare la negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă, dar că producţia nu a avut de suferit. Dumitrescu a mai declarat că, în prezent, se poartă discuţii între protestatari şi reprezentanţi ai companiei.
„Managementul înţelege dificultăţie angajaţilor în privinţa creşterii costurilor vieţii şi ia măsuri în vederea continuării operaţiunilor, păstrarea slujbelor şi creşterea veniturilor salariaţilor. Oferta finală (n.r. – lansată la negocierea contractului colectiv de muncă) – de până la 3 bonusuri cu 4% creştere de venit garantată – reprezintă un efort financiar important pentru combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi a creşterii costurilor energiei”, a declarat Dumitrescu.
Acesta consideră că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în niciun fel în această situaţie dificilă.
„Dimpotrivă, credem că în acest moment turbulenţele sociale pot afecta sustenabilitatea operaţiunilor, slujbele şi viitorul combinatului”, a mai spus Dorian Dumitrescu.
Negocierile CCM la ArcelorMittal Galaţi au început anul trecut, însă nu s-au încheiat până în acest moment. Liderii sindicali au cerut indexarea salariilor cu 5 până la 7 la sută şi menţinerea salariului minim din unitate, care acum este de 750 de lei, cu 50 de lei peste salariul minim pe economie, care în prezent este de 700 de lei, dar care va creşte la 750 de lei în februarie şi, respectiv, la 800 de lei în iulie.
Patronatul a arătat în cadrul negocierilor că doreşte alinierea la noile prevederi legale, astfel salariul minim urmând a se mări la 800 de lei în iulie.
Administraţia a respins însă cererile sindicatelor de majorare a salariilor, propunând în cadrul discuţiilor la un moment dat chiar o revizuire negativă a acestora, însă a oferit acordarea a trei bonusuri astfel: 2 la sută din salariul anual în ianuarie, necondiţionat, 2 la sută în iulie, tot necondiţionat, şi 1,5 la sută în decembrie, dar condiţionat de trecerea combinatului pe profit, oferta aceasta fiind respinsă de către reprezentanţii salariaţilor.