Protestatarii au avut vuvuzele şi drapele cu însemnele sindicatului angajaţilor din penitenciare şi scandează „Demisia” şi „Tudorele nici nu ştii cât de mic începi să fii” şi „Ruşine să vă fie”, „Tudorel, slugă model”, „PSD, ciuma roşie”.
Ei au plecat în marş spre Piaţa Victoriei pentru a continua protestul, potrivit news.ro.
Sindicatele din poliţie acuză o discriminare a poliţiştilor în ceea ce priveşte aplicarea legii salarizării, declarându-se nemulţumiţi de subfinanţarea instituţiilor din subordinea ministerului şi de logistica deficitară, de tergiversarea statutului poliţistului, de deficitul de personal şi de planificarea serviciului de permanenţă la domiciliu.
De asemenea, angajaţii din penitenciare solicită condiţii mai bune de lucru, o salarizare echitabilă, precum şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
Angajaţii din penitenciare spun că lucrează în condiţii improprii şi îşi riscă viaţa şi sănătatea.
„Cerem investiţii în condiţii de muncă şi dotări care să asigure protecţia personalului şi stoparea fenomenului violenţei în penitenciare, doar în 2017 înregistrându-se 95 de atacuri grave la adresa personalului”, spun sindicaliştii.
Ei mai spun că s-a făcut o nedreptate atunci când au fost tăiate pensiile militare cu 30 la sută în septembrie anul trecut. De asemenea, precizează sindicaliştii, ministrul Tudorel Toader ar trebui demis, întrucât „subminează modernizarea sistemului penitenciar românesc prin incompetenţă şi servilism.
„Niciun proiect referitor la îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare nu a fost realizat. Tudorel Toader a făcut infractorul vedetă, reducându-i arbitrar pedeapsa şi premiindu-l pentru infracţiuni. Victimele infracţiunilor şi cei care înfăptuiesc justiţia – judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, consilieri de probaţiune şi angajaţi din penitenciare – sunt trataţi cu dispreţ şi o totală lipsă de interes”, acuză sindicaliştii.
Ei atrag atenţia că dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate, vor continua protestele şi vor refuza să facă ore suplimentare, mergând chiar până la blocarea activităţii.
Ministerul de Interne a anunţat, legat de protest că:
„1.Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022. Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare.
2. Deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grilă în mod etapizat, până în 2022, cu creşteri succesive, an de an,poliţiştii au beneficiat de măriri salariale în ultimul an, astfel:
– creştere salarială de 10% în octombrie 2017;
– creştere salarială de 4-5% la salariul net din ianuarie 2018;
– mărirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de poliţişti din ianuarie 2018.
Cel mai mic salariu net din Poliţie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 în decembrie 2016, la 1.776 în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.
Ofiţerii de poliţie, fără funcţie de conducere au salariile nete între1.909 lei şi 6.777 lei, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.
Ofiţerii cu funcţii de conducere au salariile nete între 2.600 şi 11.000 de lei (în cazul chestorilor), la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şialte sporuri, după caz.
Munca prestată în zilele libere şi sărbătorile legale se plăteşte ca o zi normală de lucru la care se adaugă un spor de 75%. „, se precizează într-un comunicat al MAI.
Sursa citată mai anunţă că începând cu luna aprilie 2018, poliţiştilor li se vor plăti orele suplimentare efectuate în timpul săptămânii.
„Anul acesta se vor achiziţiona autoturisme şi autospeciale în valoare de 120 milioane de lei.Procedura de achiziţie este deja începută, fiind urcat anunţul pe SEAP. Dintre acestea, cele mai multe (700-800 buc.) vor fi destinate Poliţiei Române”, se arată în comunicatul de presă.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că poliţiştii au două solicitări, anume o salarizare echitabilă şi condiţii de lucru mai bune.
„Ar fi vorba despre o salarizare echitabilă şi condiţii de lucru mai bune. Ce înţelegem noi prin salarizare echitabilă, niciodată nu am cerut nimic în plus, cerem doar să ne fie aplicată legea, adică anexa 6, anexa 8, din Legea 153, să fie aplicată şi în sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică. Anexa 6 face trimitere la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, SRI, STS, SPP”, a spus Coarnă.
„Avem şi probleme de personal în MAI, de 27-30.000 de funcţii. Gândiţi-vă că acest deficit de personal nu poate fi compensat decât prin muncă suplimentară, muncă suplimentară care până de curând nu a fost plătită, era obligatorie, dar în condiţiile în care avem acest deficit fantastic de mare de personal, imaginaţi-vă că în fapt managerii erau puşi în faţa lucrului bine făcut şi nu puteau să acorde liberul de drept în natură, pentru că nu existau oameni la schimb care să asigure continuitatea pentru că serviciul nostru, poliţienesc, din penitenciare, este un serviciu cu caracter continuu, nu se întrerupe, nu putem să închidem penitenciarul şi nici secţiile de poliţie, ca şi spitalele, de altfel. Sunt câteva instituţii în ţara aceasta care funcţionează cu caracter continuu, iar sigur, acei oameni trebuie să primească nişte bonusuri, munca de noapte trebuie recompensată. Nu oricine poate să lucreze în acele condiţii. Unii dintre noi nici nu vor să lucreze în astfel de condiţii, lucru ce ne duce în continuare la acţiuni de protest”, a spus preşedintele SNPPC.
Citește și: Militarii şi poliţiştii vor beneficia de decontarea vacanţelor în 2018, nu de vouchere
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANPC), Sorin Dumitraşcu, a declarat că paznicii au început deja protestele încă din luna august.
„Am început deja protestele, ne străduim de mult să convingem Guvernul că avem o problemă cu ceea ce înseamnă condiţii de muncă în penitenciare. Deja avem o lege care stabileşte că în penitenciare condiţiile sunt improprii, doar că de asta nu beneficiază şi angajaţii din penitenciare, deci asta ar fi principala noastră revendicare, iar din acest motiv protestăm, am început încă din august anul trecut, continuăm (…) „Noi cerem un plan serios de investiţii şi pe cineva care să fie în stare să îl aplice, a mai spus preşedintele FSANP.
„Noi cerem un plan serios de investiţii şi pe cineva care să fie în stare să îl aplice, a mai spus preşedintele FSANP.