Imagini șocante au fost filmate într-o grădiniță particulară din Capitală. Directoarea a fost înregistrată când bătea mai mulți copii. Procurorii au deschis o anchetă. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din grădiniţa privată se vede clar cum directoarea ia de păr un copil şi îl loveşte cu palmele peste faţă, apoi îl târăşte într-o loc mai ferit unde îl bruschează în continuare. În altă secvenţă, directoarea intră brusc în dormitorul în care copiii sunt puşi să doarmă şi ia doi copii de mână şi îi bruschează.
Asociatia Mame pentru Mame este revoltată de faptul ca directoarea gradinitei private fara autorizatie, Ioana Neagu, filmata in timp ce batea cu salbaticie in mod repetat copiii lasati de parinti in grija ei, se plimba nestingherita in libertate.
„Judecatoria Sector 5 a considerat ca aceasta femeie, filmată in timp ce agresa fara menajamente si in mod repetat copii de varsta prescolara, nu este un pericol public şi că bataia strasnica aplicala mai multor copii este doar ‘o corecție izolată’. Scenele filmate, crede Judecatoria Sector 5, sunt poate o productie hollywood-iana cu efecte speciale, parte a unei conspiratii la nivel international de a o discredita pe Ioana Neagu? Oare nu a fost considerata Ioana Neagu un pericol public pentru ca ea nu bate adulti pe strada ci doar copii mici in intunericul ferit de sub scara gradinitei pe care o conduce si in pătuţurile lor unde dorm de dupa-amiaza?”, spun reprezentantii organizatiei intr-un comunicat remis RomaniaTV.net.
Asociatia Mame pentru Mame atrage atentia presei, opiniei publice, Ministerului Educatiei, Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului precum si Consiliului Superior al Magistraturii ca motivatia emisa de Judecatoria Sector 5 pentru mentinerea in libertate a Ioanei Neagu este fundamentata pe neconformitati in raport cu Noul Cod Penal (in baza carui se apreciaza astazi faptele Ioanei Neagu) precum si cu practica judiciara a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
„Agresorii de copii cei mai periculosi sunt cei care stiu sa abuzeze copilul in mod repetat, fara sa lase urme fizice vizibile, manipuland mintea frageda a victimei astfel incat copilul sa nu dea in vileag abuzul la care este supus. Agresorul isi manipuleaza victima cu ajutorul unui discurs aproape standard: face copilul sa creada ca ‘merita’ ceea ce i se intampla, ca violenta impotriva sa este o consecinta fireasca a faptelor copilului (‘Vezi ce patesti daca faci tampenii/daca nu ma asculti!?’) sau mai rau, o consecinta a naturii malefice a copilului (‘Asa iti trebuie daca esti neascultator/rau/cretin/animal!’).
Nu putem decat sa citim pe buze tiradele cu care Ioana Neagu isi insotea loviturile date cu sete copiilor. Marturiile angajatilor si fostilor angajati despre modul in care injura si ameninta copiii ne ajuta sa reconstituim cu destul de multa precizie coloana sonora a filmarilor”, se mai arata in comunicat.
De asemenea, Salvati Copiii isi exprima ingrijorarea cu privire la decizia instantei in cazul Gradinitei Flipper.
„Faptele de violență comise asupra unor copii (cu vârste de 1 an şi 11 luni, 5, respectiv 6 ani) de către Directoarea Grădiniței „Flipper Garden” au provocat o puternică emoție în societatea românească. Abuzurile prezintă o gravitate extremă având în vedere vulnerabilitatea deosebită a copiilor, nu doar datorită gradului redus de dezvoltare biologică, în cazul unora dintre copii mersul reprezentând încă o provocare, dar și pentru că abuzurile au fost comise în afara cadrului familial, fără posibilitatea de supraveghere din partea părinților, de către persoane care au preluat responsabilitățile lor de îngrijire și educare.
Din punctul nostru de vedere, motivarea trebuie să se fundamenteze pe prevederile actualului Cod Penal referitoare la infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului şi să evite o eronată interpretare a legislaţiei în vigoare”, se arata intr-un comunicat.
Conform unui studiu realizat de Salvati Copiii Romania in 2013 pe un lot de 1436 de familii cu copii in ciclul scolar, gimnazial si liceal, din 58 de localitati:
•38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic* asupra copiilor în familie;
•63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor;
*Corecţiile precum „lovitul cu palma” /„urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic;
•20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului;
•18% dintre copii afirmă că au fot bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu
•lingura de lemn.
•33% dintre copiii sunt jigniţi și etichetaţi la școală de către cadrele didactice;
•7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor
Acest studiu a fost facut pe un lot unde cei mai mici copiii aveau minim 6 ani – asta pentru ca, nu-i asa, cei mai mici de 6 ani nu se pot exprima tocmai ferm atunci cand sunt batuti la gradinita sau un familie.
In lumina acestei situatii, parintii copiilor agresati de Ioana Neagu, Asociatia Mame pentru Mame precum si multe comunitati de parinti, bloggeri de parenting si simpli cetateni au decis sa organizeze un protest de mare anvergura in Bucuresti si in tara prin care sa comunicam autoritatilor ca parintii responsabili si iubitori din Romania nu mai tolereaza modul in care autoritatile ignora violenta asupra copiilor nostri si ca prin toleranta aratata de ei devin in mod automat complicii agresorilor de copii.
Tinuta in care sunt invitati protestatarii sa vina este ALB si NEGRU – pentru a simboliza faptul ca, in ceea ce priveste agresiunea asupra copilului, nu exista nuante de GRI; legea este clara si ea trebuie sa protejeze copiii impotriva violentei de orice fel.
Protestul va avea loc Vineri, 8 Aprilie 2016 de la ora 17 la ora 20 in Piata Victoriei.
Protestatarii solicita ferm ca toate autoritatile sa aplice o politica de TOLERANTA ZERO pentru orice fel de caz de agresiune a unui adult asupra unui copil.