UPDATE: Oamenii au ajuns acum în Piața Independenței din Minsk. Străzile, intersecțiile sunt pline de oameni, relatează serviciul pentru Belarus al Radio Europa Liberă.
Intrarea în sediul Guvernului este blocată cu turnicheți, însă oamenii stau liniștiți pe scări și cântă. Sunt cel puțin 100.000 de oameni care au ieșit pe străzi numai la Minsk, dar au loc manifestații și în alte orașe ale țării.
У Барысаве сабралася вельмі шмат людзей! pic.twitter.com/DmsFV40Ef5
— Белсат TV (@Belsat_TV) August 16, 2020
„Du-te!” este mesajul scandat de protestatari către președintele Alexander Lukașenko în timp ce mergeau Bulevardul Independenței din centrul Minskului, transmite agenţia AFP, citată de Hotnews.
Whoa. Just whoa. #Belarus https://t.co/oO0m4Jb6HS
— Samantha Power (@SamanthaJPower) August 16, 2020
În acelaşi timp, preşedintele Alexander Lukașenko a participat la o contramanifetaţie unde a făcut apel la apărerea independenţei ţării.
„Dragi prieteni, v-am chemat aici nu pentru a mă apăra, ci pentru că, pentru prima dată într-un sfert de secol, puteți apăra independența țării voastre”, a spus Lukașenko, din Piața Independenței, unde a fost ovaţionat de cel puţin o mie de oameni.
În vârstă de 65 de ani, preşedintele belarus a reacţionat la dorinţa Opoziţiei de a organiza din nou alegeri prezideţiale, după ce a ieşit câştigător la scrutinul din 9 august, fiind acuzat de fraude masive.
„Dacă facem asta, vom intra în râpă și nu ne vom mai întoarce niciodată”, a prezis Lukașenko, în fața mulțimii care a fluturat steagul roșu și verde moștenit din perioada sovietică.
„Au avut loc alegerile, un scor falsificat nu poate fi mai mare de 80%”, a spus el, referindu-se la rezultatele oficiale care l-au creditat cu peste 80% din voturi.
În replică, oficialii NATO au negat acuzaţii lui Lukașenko şi au afirmat că monitorizează situația din Belarus pentru ca libertățile fundamentale să fie respectate, inclusiv dreptul la proteste pașnice.
De asemenea, Lituania, care este stat membru NATO, a precizat că nu este o ameninţare pentru Belarus.
„Criza din Belarus este una politică, iar orice acuzație făcută de către conducerea Belarusului cu privire la amestecul țărilor străine sau cu privire la amenințările pe care le presupun acestea sunt o încercare de a scăpa de responsabilitate și de a-și justifica acțiunile”, a spus ministrul Apărării din Lituania.