Proteste de amploare în Capitală. Trafic dat peste cap două zile

Trnsportatorii ies în stradă timp de două zile şi blochează circulaţia în Bucureşti şi Ilfov.
Romania TV
25 apr. 2017, 06:27
Proteste de amploare în Capitală. Trafic dat peste cap două zile

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) organizează acțiuni de protest, în perioada 26-27 aprilie, în fața sediului Guvernului, între orele 9.30-21.00.

Taximetriștii și transportatorii rutieri de persoane au cerut guvernului o Ordonanță de Urgență pentru eliminarea pirateriei din această piață. Conform aprobării CG al PMB, protestatarii pot aduce în fața sediului Guvernului până la 6.000 de mașini – taxiuri, autobuze și microbuze.

În cele două zile de protest, 26 și 27 aprilie, transportatorii participanți la protest nu vor efectua nicio cursă.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienților noștri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, și bucureștenilor, pentru a ne cere drepturile garantate de Constituția României, care spune că nimeni nu este mai presus de lege. În plus, Guvernul și Parlamentul ar trebui să știe că mai puține milioane de euro la bugetul de stat înseamnă mai puține șanse pentru România de a nu eșua ca stat, iar legalizarea comerțului și a serviciilor nefiscalizate nu înseamnă doar concurență neloială pentru firmele care aleg să se comporte corect din punct de vedere fiscal în România, ci înseamnă falimentarea României, ca stat. Nu vrem ca România să ajungă pe lista țărilor cu risc ridicat de a deveni stat eșuat, pentru că cineva are interese să lase libere activitățile nefiscalizate. Noi nu cerem bani de la stat, nu cerem subvenții și avantaje, cerem doar să ni se respecte dreptul la a ne desfășura activitatea fără concurență neloială din partea celor care nu respectă prevederile legale, dar care sunt protejați în România și au ajuns să ne depășească numeric pe noi, cei care respectăm legislația în vigoare”, transmite COTAR într-un comunicat.

„Luni 24 aprilie, am primit aprobarea de la Primăria Capitalei, pentru a organiza acțiunile de protest în zilele de 26 și 27 aprilie, în fața sediului Guvernului, cu până la 6.000 de mașini, între orele 9.30-21.00. Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în așa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancționată, iar aplicațiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcționeze legal, dacă vor să-și desfășoare activitataea în România. Cât timp există o legislație clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor și alții să funcționeze sfidând aceeași legislație, fără a fi sancționați. Această Ordonanță de Urgență a plecat spre avizare, către Ministerul Dezvoltării și Ministerul de Interne, pe data de 17 martie 2017. Din informațiile noastre, Ministerul Afacerilor Interne susține această ordonanță. Așteptam ca din 17 martie și până acum aceasta OUG, sa fie pusă în dezbatere publică, avizată și promovată de Primul Ministru. Dar se pare că interesele sunt atât de mari în această econoimie subterană din transporturi, încât nici până în prezent MDRAP nu a trimis aviz către MT, așa cum a procedat MAI. (…) Dacă vom fi invitați la negocieri în prima zi de protest și vom ajunge la o convenție cu reprezentanții Guvernului, acțiunea nu se va prelungi”, declară Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Iată revendicările transportatorilor:

„Cerem scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat, așa cum s-a întâmplat în țările europene, unde statul a vrut să-și protejeje transportatorii autorizați.
Cerem scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România și neautorizat conform legislației în vigoare.
Cerem scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitații și nu au câștigat dreptul de a le opera, conform legii. Firmele care piratează transportul de linie sunt listate pe site-uri de tipul Autogări.ro, cu program fix și posibilitate de a face rezervări, deși nu au dreptul să opereze pe rutele afișate, neavând autorizație, dar nu sunt oprite de autorități și nu sunt sancționate. Unele se ascund sub umbrela activităților din Turism, dar nu pot proba acest tip de activitate, cât timp au programe fixe și prețuri fixe afișate pe site-uri.
Cerem eliminarea din textul de lege a termenilor „permanent” și „în mod repetat”, care blochează posibilitatea de acțiune a autorităților, pentru a-i opri pe transportatorii neautorizați. Parlamentarii care au avut interese au modificat OUG 34/2010 prin legea 168/2010, făcând schimbări exact la acel articol care permitea organelor de control să elimine activitatea neautorizată, ilegală, prin introducerea deliberată a acestor doi termeni juridici care, practic, modifică legea.
Cerem anularea hotărârii de Consiliu General prin care s-a decis introducerea RATB pe toate traseele dintre București și Ilfov care au fost scoase la licitație și câștigate, apoi operate, conform legii, de transportatorii privați. CGMB comite astfel două abuzuri majore: face concurență neloială transportatorilor privați care au investit peste 25 de milioane de euro în afacerile pe care le pune acum în pericol, iar al doilea abuz este că CGMB a decis să subvenționeze din banii bucureștenilor transportul din Ilfov.”

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri