Protestele din Georgia au reînceput miercuri după-amiază cu un marş pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii, care este o sărbătoare publică în Georgia. Protestatarii au purtat steaguri georgiene şi ale UE pe bulevardul central Rustaveli îndreptându-se spre Parlament şi strigând „Nu legii ruseşti”.
Marţi, parlamentul georgian a adoptat în primă lectură legea, care impune ca orice organizaţie care primeşte peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanţiale.
Partidul de guvernământ Visul georgian spune că aceasta este inspirată din legislaţia americană a anilor 1930. Criticii, inclusiv preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, spun însă că aceasta aminteşte de o lege rusă pe care Kremlinul a folosit-o pentru a reprima disidenţa.
Partidele de opoziţie au făcut apel la o a doua noapte de proteste în masă în faţa Parlamentului.
Miercuri georgienii s-au strâns din nou, iar de această dată, conform Reuters, este vorba de peste 40.000 de oameni.
În jurul orei 21:30, protestatarii au încercat să spargă porţile parlamentului georgian. Au înconjurat clădirea şi au cerut forţelor de securitate să treacă alături de ei. Forţele speciale s-au adunat în curtea clădirii parlamentului georgian, de unde au început să se audă explozii.
La scurt timp după, rotestatarii au spart geamurile parlamentului, dar apoi au fost împinşi înapoi de la intrarea din spate în Parlament, forțele de ordine folosind tunuri cu gaz şi apă.
După aceste incidente au început să apară informații despre primele persoane rînite.
Preşedintele Parlamentului Georgiei i-a îndemnat pe protestatari să se calmeze.
„Orice opinie trebuie exprimată în cadrul legii”, a spus Shalva Papuashvili la postul de televiziune Imedi.
Poliția a arestat peste noapte 66 de persoane, inclusiv un lider al opoziției din Georgia. Zurab Japaridze a suferit o vătămare gravă după ce a fost reținut, arată BBC.
Autoritățile susțin că 55 de polițiști ar fi fost răniți de manifestanții care ar fi aruncat cu pietre și bombe cu benzină asupra lor, mai amintește BBC.
Parlamentarii au aprobat marți legislația în primă lectură care obligă orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din afara țării să se înregistreze drept „agenți străini”, în caz contrar urmând să primească amenzi substanțiale.
Partidul de la guvernare „Visul Georgian” spune că a luat drept model legislația americană din anii 1930. Criticii, printre care președintele Salome Zurabișvili, spun că este o reminiscență a unei legi rusești pe care Kremlinul a folosit-o extins pentru a suprima disidența iar aceasta ar putea dăuna șanselor Georgiei de a deveni membru UE.
În confruntările violente de marți seară, protestarii au aruncat cocktailuri Molotov și pietre înspre poliție, care a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Ministerul de interne spune că 77 de persoane au fost reținute.