Proteste de amploare în Grecia. Oamenii au ieşit cu sutele în stradă, nemulţumiţi de faptul că reforma din domeniul muncii ar urma să fie supus votului săptămâna viitoare. Prin această schimbare, angajaților li se permite să lucreze până la zece ore într-o singură zi şi să beneficieze de un program mai scurt de muncă în altă zi.
Protestele urmează să fie organizate de cele mai importante sindicate din sectorul public şi privat din Grecia. Manifestaţiile vor paraliza transportul public şi vor menţine feriboturile la chei. Din acest motiv, sindicaliştii vor să organizeze o manifestaţie în centrul capitalei Atena, relatează agenţia Reuters, citată de Digi24.
„Această reformă nu va trece”, a anunţat sindicatul lucrătorilor din sectorul public ADEDY.
Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Ανατρέπουμε τις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Μεγάλη διαδήλωση και στην #Πάτρα! #απεργία #απεργια_10Ιουνη #ΜένουμεΕνεργοί #8ωρο #skai_xeftiles #χατζηδακης @PRINgr pic.twitter.com/1pktNz7eKs
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) June 10, 2021
În luna mai, la momentul anunţării reformei, Guvernul elen, condus de Kyriakos Mitsotakis, a precizat că măsurile vor moderniza o legislaţie „învechită” care datează dinainte de era Internetului, când majoritatea muncitorilor intrau în schimb la aceeași oră.
Executivul de la Atena susţine că această reformă le va oferi muncitorilor mai multă flexibilitate privind programul de muncă şi va combate exploatarea, orele suplimentare neplătite şi munca nedeclarată, care alimentează sectorul gri al economiei.
Cele mai contestate prevederi din proiectul de reformă implică majorarea programului de lucru de la opt la 10 ore într-o singură zi. În aceste condiţii, angajaţii vor putea beneficia de un program mai scurt de muncă într-o altă zi.
De cealaltă parte, sindicaţiştii se tem că această prevedere va forţa angajaţii să accepte un program de muncă prelungit.
De asemenea, proiectul legislativ conferă muncitorilor dreptul la deconectare în afara orelor petrecute la birou, introduce o „carte de muncă digitală” pentru a monitoriza, în timp real, orele de muncă ale angajaţilor, şi, de asemenea, majorează la 150 de ore pe an numărul orelor suplimentare legale.
Partidul de extremă stânga Syriza a apreciat că proiectul de lege este o „”monstruozitate” şi a cerut Guvernului să îl retragă. „Nu ne vor târî înapoi în secolul 19”, a subliniat Syriza.
Citeşte şi: Vacanţe 2021. Noi reguli de intrare în Turcia şi Grecia pentru turiştii români