Aproximativ 200 de români protestează şi în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel, strigând „Diaspora e cu voi” şi „Corupţia ucide”. În plus, ei au depus lumânări, au îngeunchiat şi au spus „Tatăl Nostru” în memoria victimelor de la clubul Colectiv.
Participanţii la manifestaţia din centrul Parisului au vrut să protesteze la Ambasada României, dar au obţinut autorizaţie la Trocadero. Ei scandează „Diaspora e cu voi”, „Corupţia ucide” şi „Dacă vă schimbaţi între voi, vă duceţi la gunoi”.
În Moldova, câteva zeci de cetățeni au ieșit și la Chișinău în stradă pentru a se solidariza cu mitingurile din România. Potrivit organizatorilor, se protestează împotriva corupției care este cancerul care cauzează toate nelegiurile.
Manifestanții au mers la Ambasada României unde au aprins lumânări și au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor de la clubul Colectiv. După aceasta protestatarii au mers la Ambasada Federației Ruse unde iarăși au aprin lumânări în memoria victimelor avionului prăbușit în peninsula Sinai.
Manifestanții care s-au solidarizat cu protestatarii din București au ajuns în fața Procuraturii Generale. Tinerii strigă „rușine” în semn de protest față de corupția din Moldova.
Și în capitala Marii Britanii, Londra, 60 de români au ieșit în stradă să protesteze.
Manifestanţii timişoreni au arborat în Balconul Operei un drapel uriaș pe care este inscripționat mesajul „Bunicii în război, părinții în Revoluție, acum e rândul nostru”. În plus, manifestanţii scandează „Nu doar demisii vrem, ci şi schimbare”, „Demonstrăm, ne implicăm, perseverăm”.
Protestatarii au pancarte cu mesaje prin care se cere aplicarea și respectarea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara, pe altele fiind scris: ‘Studenții cer dreptate’ sau ‘Jos criminalii!’.
Protestul este pașnic și a fost organizat în urma unui apel făcut pe rețelele de socializare în această dimineață.
Şi în municipiul Cluj-Napoca s-au adunat aproximativ 3.000 de persoane. Aceştia mărșăluiesc, miercuri seara, prin zona centrală a oraşului, după ce s-au adunat inițial în Piața Unirii, unde au îngenuncheat și au ținut un moment de reculegere pentru cei morți la clubul Colectiv din București.
După momentul de reculegere, ei au cântat Imnul național și au scandat sloganuri împotriva întregii clase politice. „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Parlamentul judecat pentru sângele vărsat’, „Clasa politică e sub orice critică’, „Vrem spitale, nu catedrale’, „București, nu uita, Clujul e de partea ta’, „Ole, ole, ole, Victor Ponta nu mai e’, „Parlament penal, marș la tribunal”, sunt câteva dintre scandările protestatarilor.
De asemenea, ei au purtat pancarte pe care se putea citi: „Corupția ucide’, „Corupția pericol de moarte’, „Uniți salvăm toată România’.
„Situația politică s-a schimbat. Unii ar spune că radical, eu aș spune că nu s-a schimbat chiar atât de mult, ci niște păpuși care erau în față vor fi date mai în spate și în locul lor vor fi puse altele. Problemele pe care le are societatea sunt aceleași. (…) Nu mai există revendicări clare, eventual vom descoperi dacă avem altele. Sunt revendicările acelea mai puțin spectaculoase care au existat dintotdeauna, să dispară corupția, un buget de 10% din PIB pentru sănătate. Probabil că unul dintre scopurile nedeclarate ale acestui miting este să ne asigurăm că această schimbare nu este doar de suprafață sau de formă’, a declarat Cornel Vâlcu, lector universitar, cel care a lansat pe rețelele de socializare apelul pentru mitingul de la Cluj, scrie Agerpres.
Celor 800 de persoane care s-au adunat, iniţial, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, li s-au alăturat, pe parcursul marşului, mai mulţi oameni, astfel că în prezent numărul acestora depăşeşte 3.000.
Peste 2 000 persoane au venit, miercuri seara, în Piața Unirii din Iași, pentru a-și arăta nemulțumirea față de clasa politică actuală. Protestatarii s-au mobilizat pe site-urile de socializare, cu mesaje precum: „Mi se pare foarte important să se ceară un Guvern tehnocrat”, „Ar trebui ca astăzi să dăm jos conducerea BOR”, „Impozitarea averilor Bisericii!!!”.
La eveniment și-au anunțat participarea, pe Facebook, aproximativ 1 000 de persoane în Piața Unirii, însă numărul lor este aproape triplu. După ce s-au întâlnit în Piața Unirii, protestatarii au început să mărșăluiască pe străzile din Iași.
Protestatarii strigă: „O nouă o putere în stat, cetățeanul implicat”, „Toate partidele aceeași mizerie”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”.
Aproape 1.000 de orădeni, majoritatea tineri, au ieșit pe stradă miercuri seară, în semn de solidaritate cu victimele incendiului de la ”Colectiv” și pentru a protesta împotriva guvernanților.
Tinerii s-au adunat în cursul serii la Statuia Ostașului Român, din parcul 1 Decembrie, de unde, după o jumătate de oră, au pornit în marș pe un traseu central din municipiu, scandând ‘Ieșiți din casă, dacă vă pasă’, ‘Jos corupția!’, „Cinste lor, cinste salvatorilor”, „Am sta în casă, dar morții nu ne lasă”.
„În primul rând am ieșit, pentru că noi, tinerii, generația nouă, vrem să schimbăm ceva în România, în mai bine. Ne-am săturat de hoții, corupți, de parlamentari care abuzează de orice în țara asta, inclusiv de fondurile europene. M-am scârbit de Guvern, nu de țara noastră, că avem o țară minunată, în care vrem să trăim”, a precizat orădean.
Peste 1.000 de protestatari participă, miercuri seară, la un marș organizat în zona centrală a Constanței, după ce, inițial, aproximativ 200 de oameni s-au strâns în fața sediului Prefecturii.
Aceștia scandează „Colectiv”, „Constanța”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”. Constănțenii prezenți la marș vor să își exprime solidaritatea cu protestatarii din capitală, în urma tragediei de la clubul „Colectiv”.
Oamenii au ieșit în stradă după ce și marți seară peste 100 de constănțeni au protestat pe platoul Prefecturii și au organizat un marș pe străzile orașului.
Aproximativ 500 de persoane au ieșit, miercuri seara, în centrul municipiului Târgoviște, în Piața Tricolorului, scandând ”Uniți salvăm toată România!”, ”Colectiv”, ”Ieșiți din casă dacă vă pasă!”.
La ora 18,00 au început să se strângă tineri în Piața Tricolorului, iar unii dintre ei au aprins lumânări în memoria celor care au murit în incendiul din clubul bucureștean Colectiv. Inițial au fost circa 100 de persoane, iar după o oră s-au strâns aproximativ 500. Cei prezenți au spus că este un protest tăcut.
După aproximativ o oră de când a început manifestarea, în Piața Tricolorului au venit câteva zeci de tineri ceva mai vocali, care i-au mobilizat și pe ceilalți. S-a cântat imnul, s-au scandat lozinci, iar manifestanții au plecat în marș pe Bulevardul Independenței, apoi la Primăria Târgoviște și s-au reîntors în Piața Tricolorului din fața Prefecturii Dâmbovița.
Câteva sute de persoane, în majoritate tineri, au protestat pașnic în Petroșani și Deva, ei acuzând, prin pancartele pe care le-au expus, corupția, precum și clasa politică în ansamblu.
Cei mai mulți participanți au fost la Petroșani, unde aproape 500 de tineri, după estimări neoficiale, s-au strâns cu drapele în fața clădirii teatrului din localitate. Grupul a plecat în marș spre Piața Victoriei și apoi spre sediul Primăriei. Protestul s-a încheiat după mai bine de o oră.
La Deva, aproape o sută de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat în fața statuii lui Decebal din Piața Victoriei, la baza căreia sunt depuse zeci de candele aprinse și mai multe coroane de flori în memoria celor care și-a pierdut viața în clubul Colectiv din Capitală.
Cel puțin 20 de participanți purtau în mâini diverse pancarte pe care se puteau citi mesaje ca: ‘Sunteți toți la fel, niște clone! Ponta, Oprea, Băse, Blaga, Piedone’, ‘politicieni — toți sunteți vinovați de masacrarea României’ sau ‘Corupția ucide’. Grupul de protestatari a parcurs apoi, pe jos, distanța până la sediul Prefecturii Hunedoara.
Peste 700 de persoane, în mare parte tineri, s-au adunat miercuri seara, începând cu ora 18.00, lângă Prefectura Brașov, ei cerând ca viitorul Guvern să fie unul competent, fără corupți.
„Următorul Guvern care va veni să aibă în minte următoarele lucruri: anticorupție, justiție, transparență. Noi trebuie să știm ce fac ei. În continuare vrem să punem presiune pe factorii decidenți ca viitorul Guvern să fie unul competent, fără corupți, care să comunice cu publicul și să ia niște măsuri corecte pentru populație”, a declarat Radu Hossu, organizatorul protestului.
După o jumătate de oră, timp în care au aprins candele lângă unul dintre zidurile Prefecturii și au cântat câteva strofe din Imnul Național, protestatarii au plecat în marș pe str. Republicii — Piața Sfatului, apoi au coborât pe str. Mureșenilor — bulevardul 15 Noiembrie — Prefectură. Protestatarii au scandat „Jos corupții”, „Guvern fără corupți”, „Uniți salvăm toată România”.
Peste 400 de persoane s-au adunat la Ceasul cu Flori din centrul municipiului Târgu Mureș pentru a aprinde o lumânare în memoria victimelor de la Clubul Colectiv și pentru a participa la un marș împotriva corupției. O parte a celor prezenți a aprins lumânări și au păstrat un moment de reculegere pentru victimele tragediei din București, însă câteva grupuri organizate pe rețelele de socializare au strigat lozinci împotriva clasei politice, împotriva corupției, au făcut apel la unitate și au cerut construirea de spitale moderne.
Protestatarii au solicitat alegeri anticipate și promovarea unor personalități noi, care nu au fost atinse de corupție, după care s-au deplasat în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, unde au continuat protestele.
Printre lozincile scandate la Târgu Mureș s-au numărat: ‘O dorință sinceră, România liberă!’, ‘Uniți, salvăm toată România!’, ‘Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim!’, ‘Vrem spitale, nu catedrale!’, ‘Planul nostru de salvare, tot guvernul la închisoare!’.
Peste 200 de persoane s-au adunat, miercuri seară, pentru a doua zi consecutiv, în centrul municipiului Ploieşti, într-o manifestaţie spontană împotriva clasei politice.
Oamenii au început să se strângă în parcul din centrul oraşului acolo unde se află Palatul Administrativ, clădire în care îşi au sediul Prefectura Prahova, Consiliul judeţean Prahova, Primăria Ploieşti şi mai multe cabinete parlamentare. Manifestanţii scandează lozinci împotriva clasei politice.
Este a doua seară consecutiv când la Ploieşti are loc o adunare publică determinată de situaţia provocată de incendiul de la Clubul Colectiv din Bucureşti. Marţi seară, aproximativ 1.500 de tineri, în majoritate elevi ai unor licee din Ploieşti, s-au adunat în centrul oraşului, unde au participat la o manifestare în memoria victimelor de la Clubul Colectiv.
Câteva sute de sibieni s-au adunat în Piața Mare din centrul municipiului reședință de județ, ei aprinzând lumânări în memoria victimelor din clubul ”Colectiv” și având pancarte cu mesaje de sprijin față de protestul de la București.
Dacă cu o seară înainte au fost câteva zeci de sibieni care au mărșăluit prin oraș, miercuri seara s-au adunat, în mai puțin de jumătate de oră, câteva sute de protestatari și numărul lor continuă să crească.
Situația este una liniștită, la fața locului fiind prezent și un echipaj de jandarmi. Nu se scandează lozinci dar se așteaptă sosirea a cât mai mulți oameni pentru a se porni într-un marș pe principalele bulevarde din Sibiu.
Aproape 100 de persoane au participat, miercuri seara, pe străzile orașului Tulcea, la un marș de solidaritate cu familiile victimelor incendiului înregistrat în urmă cu o săptămână în clubul bucureștean Colectiv.
Protestatarii s-au întâlnit în jurul orei 18,30 în Piața Mircea cel Bătrân, unde au aprins o lumânare, unii dintre ei plecând la un interval de o oră pe străzile orașului.
În timpul marșului de solidaritate, cei aproximativ 100 de participanți au cerut demisia parlamentarilor, au intonat imnul României și s-au oprit în fața Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” pentru a aplauda. „Ei sunt eroi, pentru că vinerea trecută au salvat vieți”, a explicat Florentin S., în vârstă de 15 ani.
Aproape 1000 de tineri au ieșit, miercuri seara, în centrul municipiului Buzău scandând ‘Demisia!’ și ‘Ne vrem țara înapoi!’ Coloana a plecat din Piața Dacia și s-a oprit în fața clădirii Prefecturii, după care s-a îndreptat către Parcul Crâng.
În fața Prefecturii tinerii au strigat ,,Ne vrem țara înapoi” și ,,Demisia”.
Numărul persoanelor care protestează în municipiul Galaţi depăşeşte 2.000, printre acestea numărându-se şi vărul Valentinei Florea, tânăra de 27 de ani care a decedat în incendiul din clubul Colectiv, care a spus că speră că în urma mitingurilor lucrurile se vor schimba.
Peste 1.500 de persoane au protestat, timp de două ore, în municipiul Bacău, solicitând, printre altele, demisia parlamentarilor, dar şi a primarului oraşului, Romeo Stavarache, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar legat de repartizarea unei locuinţe.
Oamenii s-au adunat în centrul Bacăului, începând cu ora 19.00, apoi au plecat în marş pe principalele bulevarde din oraş.
Majoritatea participanţilor la acţiune au fost tineri şi adolescenţi, însă au fost şi băcăuani care au ieşit în stradă cu copiii, pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de actuala clasă politică.
„Acest protest este împotriva întregii clase politice. Demisia lui Victor Ponta nu schimbă mare lucru. Avem primari, deputați și președinți de partid în funcție. Cu toți cei corupți ori iresponsabili ori indiferenți, ce facem? Nu ieșim în stradă pentru a înlocui o camarilă cu alta. Toți sunt o apă și un pământ! Vrem politicieni care să fie atenți și mai ales să reacționeze prompt la problemele oamenilor. Pentru aceasta am ieșit și astăzi în stradă și să fim solidari în demersul nostru la care sperăm să adere cât mai mulți băcăuani aflați într-o stare de indiferență față de soarta lor. Spunem clar: așa nu mai merge”, a declarat Dorin Chirilescu, unul dintre inițiatorii protestului.
Câteva sute de persoane au participat la un protest desfășurat miercuri seară la Pitești, acțiunea fiind organizată în urma tragediei de la clubul Colectiv din București, în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniți.
Participanții la acțiunea inițiată prin intermediul rețelelor de socializare s-au strâns în Piața Vasile Milea din centrul orașului, unde au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului, după care au pornit în marș către sediul Primăriei Pitești.
Manifestanții au scandat „Hoții! Hoții!”, iar unii au purtat pancarte prin care cereau dreptate și acuzau de corupție întreaga clasă politică.
În urma incendiului din București au murit și doi argeșeni. Este vorba de Ionuț Valentin Fieraru, de 26 de ani, din comuna Valea Mare Pravăț și Elena Diana Enache, de 24 de ani, din comuna Poienarii de Muscel.
Peste 200 de persoane au participat, miercuri seară, la o manifestație în Piața Revoluției din municipiul Botoșani în semn de solidaritate cu victimele incendiului de vineri seară din Clubul Colectiv din București.
Protestatarii, în majoritate tineri, cer reformarea și responsabilizarea clasei politice, considerând că demisia Guvernului nu este suficientă pentru a se întâmpla acest lucru. Ei au afișat bannere cu mesaje de genul: ‘Clasa politică/ Gașca penală de hoți/ Trădători de țară/ Ne vor vinde pe toți !’, ‘Jos șobolanii ! /Generația tânără vine cu deratizarea’, ‘Bine ați venit în România ! /La noi s-a investit prostia’, ‘În amintirea celor care s-au zbătut în acea închisoare de flăcări’, ‘Am votat pentru 300 de parlamentari. Este voința poporului’.
‘Am ieșit în stradă pentru că îmi doresc o altfel de Românie, nu una condusă de politicieni corupți și iresponsabili. Doresc mai mult respect față de cetățean’, a declarat unul dintre manifestanți.
Pe lângă cei aproximativ 250 de cetățeni, în Piața Revoluției au fost dispuse și importante forțe de ordine, fără însă a fi fost înregistrate incidente.
Câteva zeci de persoane au protestat miercuri în fața Prefecturii Olt, afirmând că vor o schimbare a clasei politice. Mai mulți protestatari au arătat că vor să tragă un semnal de alarmă privind dorința de schimbare și în plan local.
„Sperăm ca și noi, aici, în Slatina, prin acest mic protest, să tragem un semnal de alarmă, să spunem că nici în Slatina nu se poate corupție. (…) Vrem o țară normală, nu mai vrem o țară cu conducători care să ne fure, vrem o țară cu conducători care să ne reprezinte interesele. (…) Vrem ca cetățeanul, omul rând să fie în centrul atenției.
(…) Nu aceleași partide și nu aceiași oameni”, a spus Ion Ioan, un lider sindical de pe platforma industrială din Slatina.
Mai multe persoane care au participat la protestul de la Slatina au spus că au ieșit în stradă în urma unor apeluri făcute pe Facebook. Protestatarii au scandat în mai multe rânduri „Jos mafia”, „Corupția ucide”.
Câteva sute de persoane, majoritate tineri, protestează, miercuri seara, în municipiul Târgu-Jiu, pentru victimele incendiului din clubul „Colectiv” dar și împotriva actualei clase politice, manifestanții cerându-le demisia autorităților locale.
Manifestanții s-au adunat în centrul municipiului, în Piața Prefecturii și au plecat apoi în marș către mai multe zone din oraș, blocând la un moment dat circulația pe una dintre cele mai circulate artere. Aceștia s-au oprit la biserica din apropierea Spitalului 700 și au lăsat un banner pe care este scris „Vrem spitale, nu catedrale”.
Protestatarii poartă pancarte și bannere pe care sunt scrise mesaje precum „Afară cu hoții din țară”, „Nepăsarea ucide”, „Toate partidele, aceeași mizerie!”.
Aproape 500 de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat, miercuri, în fața Teatrului Tineretului din Piatra Neamț pentru a se solidariza cu victimele din Club Colectiv. Aceștia au parcurs apoi un traseu de circa doi kilometri prin centrul orașului, scandând ‘Colectiv’, ‘Ieșiți din casă, dacă vă pasă’, ‘Corupția ucide’. După marșul prin oraș, manifestanții au mers pe platoul din Curtea Domnească unde au aprins lumânări la Biserica Sfântul Ioan Domnesc.
Protestul tinerilor s-a desfășurat fără incidente, iar pe tot parcursul protestelor ordinea a fost asigurată de jandarmi.
Peste 400 de persoane s-au adunat, miercuri seară, şi în faţa Prefecturii Alba, ei având bannere cu mesaje precum ”O dorinţă sinceră, România liberă” sau ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”.
Ei au venit cu steaguri tricolore, dar şi cu pancarte pe care scrie ”O dorinţă sinceră, România liberă”, ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”. ”Nu vă fie frică, Parlamentul pică” şi ”Corupţia ucide”. De asemenea, ei scandează ”Hoţii, hoţii” şi ”Demisia”.
Peste 250 de persoane au participat, miercuri seară, la o manifestație în Piața Centrului Civic din municipiul Vaslui. Participanții, în majoritate tineri și adolescenți, și-au manifestat solidaritatea cu victimele incendiului de săptămâna trecută din clubul „Colectiv” din Capitală.
Protestatarii au cerut reformarea clasei politice și au scandat lozinci ca: „Uniți, salvăm toată România!” sau „Ne vrem țara înapoi!” și au cântat împreună o parte din Imnul Național al României „Deșteaptă-te, române!”. Oamenii au scandat, de asemenea, minute în șir, „Colectiv, Colectiv!”, în timp ce părinți cu copii de mână au aprins lumânări în memoria victimelor care au pierit în incendiul de vinerea trecută.