După un marş care a început în jurul orei 18.30, de la Universitate, protestatarii s-au oprit la Cotroceni, la intrarea din Bulevardul Eroii Sanitari.
Manifestanţii, în majoritate tineri, au scandat „Uniţi, salvăm toată România”, „Jos hoţia”, „Demisia” şi „Jos Băsescu , Ponta şi Antonescu”. După aproximativ 10 minute, ei au pornit înapoi spre Eroilor, pe Bulevardul Iuliu Maniu, dar, de la Spitalul Universitar, s-au îndreptat spre Regie.
Protestatarii au petrecut aproape o oră mărşăluind în Regie şi strigând: „Şi voi, şi voi, veniţi cu noi”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană”.
Studenţii au ieşit la balcoane, dar au şi coborât din camere, cei mai mulţi limitându-se la a privi manifestaţia, relatează Mediafax.
La Cîmpeni, aproape 250 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, în faţa statuii lui Avram Iancu, scandând lozinci prin care au cerut respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.
Participanţii la protest au venit atât din Cîmpeni, cât şi din oraşul Abrud şi din comunele limitrofe, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore şi afişe cu Avram Iancu şi Horea. Oamenii au fluierat şi au intonat cântece patriotice, iar în finalul protestului au pornit într-un marş pe străzile din oraş.
Un protest similar a avut loc, duminică, şi la Bistra, o comună din Munţii Apuseni, unde aproape 200 de persoane au protestat faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Protestul a durat aproape două ore, iar o parte dintre participanţi s-au alăturat duminică seară protestatarilor de la Cîmpeni.
Şi la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat, duminică seară, faţă de proiectul minier şi au parcurs într-un marş mai multe străzi din municipiu, fluierând, bătând din tobe şi din sticle de plastic şi scandând „Alba Iulia trezeşte-te” şi „Uniţi salvăm Roşia Montană”. Protestul a durat peste o oră, după care participanţii s-au împrăştiat, anunţând că se vor întâlni şi duminica viitoare.
Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Protestul din Capitală faţă de proiectul Roşia Montană s-a încheiat la Universitate, unde aproximativ 100 de persoane au rămas pe trotuarul cu statui, încadrate de un cordon de jandarmi, circulaţia nefiind perturbată.