Naţionalistul Viktor Orban şi-a extins controlul asupra mass-mediei şi a plasat aliaţi la conducerea fostelor instituţii independente. Ostilitatea sa de a accepta migranţi în Ungaria l-a pus în conflict cu Uniunea Europeană, însă aceasta s-a dovedit a fi o poziţie populară la scrutinul de luna trecută, în special în zonele rurale.
Viktor Orban urmează să fie reales premier joi de Parlament în urma unui vot ce se aşteaptă a fi doar o formalitate, urmând ca acesta să se adreseze apoi legislatorilor, potrivit Agerpres.
Protestatarii din Budapesta, care au fluturat steaguri ale Ungariei şi UE, susţin că Orban a sufocat mass-media şi a manipulat regulile electorale în favoarea partidului său.
‘Consider acest guvern ca fiind nelegitim’, a spus un protestatar. ‘Modificând legea electorală şi-a asigurat majoritatea parlamentară’, a mai spus el, potrivit Agerpres.
Protestatarii au scandat ‘Democraţia, democraţia! şi au ridicat un banner în faţa Parlamentului cu mesajul ‘Constituţia este ilegitimă’. Un alt protest era aşteptat la sfârşitul zilei.
Politicile economice ale lui Orban au determinat o creştere economică de patru procente în ţara central europeană. Partidul său Fidesz deţine 133 din 199 de locuri din Parlament. Viktor Orban este cel mai longeviv premier din Ungaria post-comunistă.