Proteste de amploare ale membrilor Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, în mai multe oraşe din ţară. Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, afirmând că cei 86 de profesionişti decedaţi până acum la datorie dovedesc ”situaţia dramatică în care se află această categorie de lucrători”.
Zeci de membri ai federaţiei „Solidaritatea Sanitară” au protestat joi în faţa Palatul Victoria.
De asemenea, sindicaliştii au protestat, joi, şi în centrul municipiului Ploieşti, în faţa clădirii în care funcţionează Prefectura, cerând măsuri pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate.
Manifestanţii, care au fost aliniaţi pe mai multe rânduri, respectând distanţarea socială, au scandat „Doar pe noi ne-avem ca fraţii, când ne uită guvernanţii”, „Suntem epuizaţi, nu ne neglijaţi”, „Indiferenţa voastră, sănătatea noastră”.
Proteste au fost şi la Baia Mare, Sibiu, Galaţi, Târgovişte.
Peste 50 de angajaţi din sistemul sanitar din Botoşani, care sunt membri ai Sindicatului „Solidaritatea sanitară” au participat, joi, la un protest în faţa Instituţiei Prefectului, în semn de nemulţumire faţă de condiţiile proaste de muncă şi faţă de nivelul scăzut al veniturilor.
Revendicările sindicaliştilor vizează adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi cu SARS-CoV-2 şi decedaţi din cauza COVID-19 precum şi respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
Citeşte şi: Cum protestează poliţiştii faţă de îngheţarea salariilor. Se dau doar avertismente, interzis la amenzi
De asemenea, ei mai cer creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022 şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, ca şi introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.