Această inițiativă a lui Obama, care va fi anunțată în cadrul unei vizite la Camden, în New Jersey (este), urmărește aplanarea tensiunilor cu forțele de ordine în urma unei serii de incidente violente, de la Ferguson (Mississippi) la Baltimore (Maryland), declanșate din cauza uciderii unor tineri de culoare de către polițiști, potrivit Agerpres.
Președintele american ar urma să sublinieze necesitatea de a restaura încrederea între forțele de ordine și comunitățile pe care „ele trebuie să le protejeze și să le servească”. Unul dintre obiectivele afișate de executivul american este „de a modifica felul în care poliția interacționează cu aceste comunități”.
În urma recomandărilor unui grup de lucru pe care l-a creat, Obama va interzice folosirea de către poliție a vehiculelor blindate pe șenile și a anumitor arme de calibru greu. Pentru alte tipuri de echipamente — cum ar fi vehicule blindate și echipamente de protecție—, condițiile de achiziție și de folosire vor fi mai strict reglementate.
După moartea lui Michael Brown în august 2014 la Ferguson, au izbucnit manifestații violente. Răspunsul poliției și imaginile cu armele îndreptate asupra civililor sau cu polițiști urcați de vehicule blindate au declanșat reacții puternice, numeroase voci denunțând militarizarea excesivă a poliției americane.
Poliția din Ferguson beneficiază, la fel ca mii de alte forțe de poliție locale, de ‘Programul 1033’, care permite Pentagonului să-și recicleze echipamentele transferându-le forțelor de poliție care fac o solicitare în acest sens.
Potrivit Agenției de Logistică a Pentagonului, armata a furnizat forțelor locale de poliție în 2013 materiale militare în valoare de 450 de milioane de dolari, echipamentele variind de la binocluri cu vedere nocturnă la vehicule blindate.