UPDATE. Minerii au suspendat protestele şi au încheiat cea de-a treia zi a mişcărilor de stradă. Ei aşteaptă un răspuns la cererile lor, din partea Ministerului Economiei. Potrivit Agerpres, Preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, le-a spus minerilor că joi dimineaţa în sălile de apel de la fiecare mină vor fi informaţi de către liderii de sindicat despre decizia luată la Bucureşti, iar hotărârea privitoare la continuarea protestelor va fi luată de către ortaci în urma informaţiilor pe care le vor primi.
Cei peste 5.000 de mineri care participau la un marş pe bulevardul central din Petroşani au intrat pe DN 66, drumul care duce spre Defileul Jiului, deşi liderii de sindicat şi forţele de ordine au încercat să îi convingă să se întoarcă la sediul CNH.
La un moment dat, pentru a-şi putea continua drumul, o parte dintre mineri s-au îmbrâncit cu lideri de sindicat şi cu forţe de ordine.
Pe DN 66, minerii s-au oprit în faţa Minei Livezeni, unde au ţinut un moment de reculegere pentru colegii morţi în subteran. Aici, după ce liderii de sindicat au făcut un apel la mineri să revină în curtea CNH, unde să continue protestul în mod paşnic, coloana de manifestanţi s-a rupt în două, o parte dinte ortaci intenţionând să continue drumul spre Defileul Jiului, iar cealaltă parte întorcându-se spre CNH.
Astfel, traficul pe DN 66 a fost blocat, timp de câteva minute, de minerii care voiau să înainteze spre Defileul Jiului.
După o serie de negocieri cu liderii de sindicat, minerii au înţeles că acţiunea lor trebuie să continue în mod paşnic în curtea CNH, astfel că au pornit în marş înapoi spre sediul CNH din Petroşani.
Minerii Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani cer Ministerului Economiei majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, de la 600 de lei la 700 de lei, şi creşterea preţului cărbunelui livrat producătorilor de energie, fără să avanseze un nivel anume, afirmă surse din CNH.
Minerii, majoritatea îmbrăcaţi în salopete, sunt de la toate cele şapte exploatări din Valea Jului, respectiv Lonea, Petrilea, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani. Ei scandează lozinci împotriva Guvernului şi ameninţă că şi-au pierdut răbdarea. Manifestanţii sunt însoţiţi pe traseu de către jandarmi.
Înainte de a pleca în marş, ortacii au cântat imnul minerului în curtea CNH şi au ţinut un moment de reculegere pentru minerii care şi-au pierdut viaţa de-a lungul timpului în subteran, subliniind totodată că guvernanţii îşi amintesc de ei numai în momentul în care în minele din Valea Jiului se întâmplă tragedii