UPDATE: Protestele cuprind ţara încetul cu încetul
La Liov, bastion naţionalist, 200 de manifestanţi au petrecut noaptea în clădirea administraţiei regionale pe care au ocupat-o joi forţându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de către preşedinte, să-şi dea demisia.
Manifestanţii au blocat, de asemenea, o autostradă care duce spre frontiera poloneză, ”în semn de solidaritate cu acţiunile de la Kiev. Au fost ocupate administraţiile şi din regiunile Rivne, Ternopil şi Hmelniţki (vest).
În Cerkasî (centru), poliţia a reuşit să-i alunge pe manifestanţii care luaseră cu asalt administraţia joi seara şi a interpelat circa cincizeci de persoane.
Vineri dimineaţa, manifestanţii au luat cu asalt administraţia regională din Cernăuţi (vest), în apropiere de frontiera cu România. Poliţia a intervenit pentru a-i dispersa utilizând gaze lacrimogene, potrivit martorilor, dar confruntările continuau în cursul zilei.
UPDATE: MAE îşi exprimă preocuparea faţă de escaladarea violenţelor în Ucraina şi face apel la dialog, „ca unică modalitate” de soluţionare a situaţiei, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
„În lumina evoluţiilor recente din Ucraina, şi în special din capitala ţării vecine, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea profundă faţă de escaladarea violenţei. În acest sens, Ministerul român al Afacerilor Externe face apel la utilizarea dialogului, ca unică modalitate de soluţionare a actualei situaţii şi subliniază necesitatea abţinerii de la orice măsuri sau acţiuni cu potenţial agravant”, precizează sursa citată.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor îndoliate ale celor ce au căzut victime în contextul manifestărilor violente de la Kiev din ultimele zile. „Pierderea de vieţi omeneşti nu poate fi în niciun fel justificată, cu atât mai puţin prin argumente sau raţiuni politice”, susţine MAE.
Potrivit sursei citate, Ministerul de Externe subscrie integral declaraţiei Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton, din 22 ianuarie 2014, privind evenimentele din Ucraina şi se alătură apelului făcut de oficialul european în sprijinul angajării unui dialog deschis şi cuprinzător între autorităţi, opoziţie politică şi societatea civilă ca „singura cale viabilă” pentru soluţionarea situaţiei din această ţară.
UPDATE Ianukovici a numit un reprezentant al liniei dure la şefia administraţiei prezidenţiale
Preşedintele a semnat un decret de numire a lui Andrii Kliuiev în postul de şef al administraşiei prezidenţiale, în locul lui Serghi Liovoşkin, care şi-a prezentat demisia săptămâna trecută.
Liovoşkin, considerat un moderat în cadrul Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, a demisionat după ce preşedintele a promulgat legile controversate care însăspresc sancţiunile aplicabile manifestanţilor.
Andrii Kliuiev este o figură detestată de către mişcarea de contestare proeuropeană, care sfidează de peste două luni regimul în urma refuzului acestuia, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord de asociere cu UE, pentru a se reorienta către Rusia.
Potrivit site-ului de opoziţie Ukrainska Pravda, Kliuiev se află în spatele dispersării violente a manifestaţiei studenţeşti de la 30 noiembrie, în centrul Kievului, care s-a soldat cu zeci de răniţi şi a declanşat un val de contestare fără precedent.
Un fost vicepremier, Kliuiev, care era până la numire secretarul Consiliului Securităţii Naţionale, este originar de la Doneţk (est), fieful lui Ianukovici.
UPDATE Berlinul îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei pentru a denunţa violenţele
Ambasadorul Ucrainei la Berlin este „convocat vineri după-amiaza” la sediul Ministerului german de Externe, care denunţă represiunea manifestanţilor la Kiev, a anunţat Martin Schaefer, un purtător de cuvânt al ministerului, relatează AFP.
„Scopul acestei întâlniri este să i se prezinte în mod clar poziţia germană” împotriva violenţei şi în vederea unei îndemnări la „o examinare de către parchet a legilor împotriva drepturilor cetăţenilor”, adoptate săptămâna trecută la Kiev, a adăugat Schaefer.
Ministerul francez de Externe a anunţat anterior că îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei la Paris din acelaşi motiv.
LIVE VIDEO
UPDATE Unul dintre liderii mişcării de contestare a lui Ianukovici, dat dispărut
Unul dintre liderii foarte activi ai mişcării de contestare a preşedintelui Viktor Ianukovici a fost dat dispărut de două zile, provocând temeri cu privire la situaţia sa după descoperirea, miercuri, la periferia Kievului, a corpului altui activist, care a fost răpit, relatează AFP.
Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, unul dintre liderii mişcării manifestanţilor cu automobile, Automaidan, care a organizat mai multe acţiuni spectaculoase în faţa reşedinţei şefului statului, devenit un simbol al corupţiei, este de negăsit de miercuri după-amiaza, au anunţat colegii săi.
Soţia lui Bulatov a semnalat joi seara dispariţia poliţiei şi a cerut declanşarea unei anchete, a anunţat un oficial din cadrul forţelor de ordine, citat de agenţia Interfax.
„Băieţii noştri merg acolo unde sunt probleme (…). A devenit periculos să fii activist Automaidan”, declara tânărul, care are trei copii, într-un interviu pentru site-ul opoziţiei Ukrainska Pravda.
„Dacă mi se întâmplă ceva, indignarea va fi şi mai mare. Dacă acest lucru ajută (contestatarii) să câştige (…), aşa să fie. Am crescut în URSS şi nu vreau ca copiii mei să trăiască aşa”, sublinia Bulatov în acest interviu.
Alt lider al mişcării Automaidan, Serghi Koba, a fugit din Ucraina în grabă.
„Cred că este mai bine să fiu liber şi să fac tot ceea ce pot pentru ţară, în loc să ispăşesc 15 ani de detenţie”, a scris el joi pe pagina de Facebook, fără să ofere alte precizări.
Dispariţia lui Dmitro Bulatov este cu atât mai îngrijorătoare cu cât alt activist, Iuri Verbiţki, a fost găsit mort, „prezentând semne de tortură” pe corp, miercuri, la periferia Kievului, după ce a fost răpit marţi împreună cu alt activist, Igor Luţenko. Acesta a fost bătut şi abandonat într-o pădure, dar a reuşit să scape în viaţă.
Altă activistă din cadrul Automaidan, jurnalista de opoziţie Tetiana Ciornovol, a fost bătută cu sălbăticie de către persoane necunoscute, la periferia Kievului, în decembrie.
Această agresiune, condamnată cu fermitate de către Occident, a intensificat mobilizarea la Kiev, unde manifestanţi proeuropeni contestă de peste două luni regimul preşedintelui Viktor Ianukovici, după refuzul acestuia de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în schimbul unei apropieri de Rusia.
„Activişti din cadrul mişcării Spilna Sprava (Cauza comună) tocmai au ocupat sediul Ministerului Agriculturii” de pe strada Hreşciatik, la aproximativ 100 de metri de Piaţa Independenţei, numită şi Maidan, un loc simbolic al mişcării de contestare a regimului, în ultimele două luni, a anunţat Oleksandr Daniliuk, liderul mişcării, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.
În urma negocierilor de joi seara între preşedintele Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei, care s-au încheiat cu concesii considerate „modeste” din partea puterii, „a devenit clar că este necesar să ne pregătim de ofensiva promisă” de liderii opoziţiei, a subliniat el.
„Am început”, a adăugat Daniliuk.
„Colaboratori (ai ministerului) au venit să-şi ia lucrurile persoanle, însă le-am pus sub sigiliu şi nu vom lăsa pe nimeni să intre atât timp cât situaţia în ţară nu se normalizează”, a declarat un activist pentru agenţia Interfax.
Kievul, al cărui centru este ocupat de la sfârşitul lui noiembrie de către manifestanţi proeuropeni după ce puterea a refuzat o apropiere de UE, în schimbul unei reorientări spre Rusia, este scena unor confruntări violente între manifestanţi radicali şi forţele de ordine, începând de duminică. Violenţele s-au soldat cu cinci morţi.