Protestatarii au fost reprezentanți de lideri ai Platformei Civice ‘Demnitate și Adevăr’ (‘DA’) — o mișcare de opoziție creată de jurnaliști, politologi și militanți ai societății civile din Republica Moldova ca reacție la nemulțumirea societății față de partidele politice.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții Platformei ‘DA’ au criticat guvernarea ca fiind responsabilă de mai multe probleme cu care se confruntă Republica Moldova în ultimii ani, cum ar fi dispariția miliardului de dolari din cele trei bănci devalizate ce a dus la destabilizarea întregului sistem bancar al republicii și concesionarea aeroportului din Chișinău, potrivit mass-media locale.
‘În numele Guvernului Republicii Moldova, îmi exprim regretul pentru faptul că cetățenii sunt nevoiți să protesteze, conștientizând, totodată, că problemele curente cu care se confruntă actualmente Republica Moldova sunt consecințele unor procese care s-au acumulat pe parcursul mai multor ani’, a spus Valeriu Streleț.
‘Guvernul este constant preocupat de soluționarea rapidă a problemelor care vizează viața cotidiană a familiilor dumneavoastră, majorarea veniturilor reale, edificarea unui veritabil stat de drept, facilitarea accesului mediului de afaceri la finanțare, reanimarea dezvoltării economice, identificarea resurselor de compensare a diferențelor de tarife etc’, a afirmat premierul, potrivit aceluiași comunicat.
‘Tocmai aceste probleme suntem gata să le discutăm cu toți partenerii sociali, inclusiv cu reprezentanții cetățenilor care protestează pașnic în Piața Marii Adunări Naționale. Suntem deschiși să discutăm constructiv revendicările agricultorilor, pensionarilor și altor grupuri sociale într-un mod civilizat’, a spus el în continuare.
Premierul a promis că va continua să facă tot ce-i stă în puteri ca să rezolve problemele enumerate, inclusiv recuperarea banilor de la băncile devalizate și pedepsirea vinovaților. În același timp, Valeriu Streleț a avertizat că protestele ar putea avea un impact negativ asupra situației social-politice, amânând negocierile cu FMI și alți parteneri de dezvoltare și ar putea descuraja investitorii străini. Președintele parlamentului i-a invitat pe reprezentanții protestatarilor la discuții la ora 15:00 în sediul legislativului.
Joi este a 5-a zi de proteste în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. După manifestația de amploare de duminică, când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă cerând demisia guvernului, a președintelui și alegeri anticipate, mai mulți protestatari au decis să rămână să manifesteze non-stop, instalând corturi în fața clădirii guvernului.