Zeci de muncitori din silvicultură au venit din toată ţara pentru a protesta în faţa Guvernului. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că au fost păcăliţi după ce au efectuat o mulţime de lucrări de împădurire pe terenurile nisipoase şi în condiţii grele de muncă, lucrări de care primăriile din ţară au beneficiat, le-au scos la licitaţii, însă niciun muncitor nu ţi-a primit banii pentru aceste lucrări. Sunt oameni care nu şi-au văzut plata de mai bine de trei ani. Aceste probleme au dus firmele din domeniu în pragul colapsului, au intrat incapacitate de plată sau au conturile oprite. Vionvată ar fi, spun ei, conducerea administraţiei fondului de mediu, căreia ii cer protestatarii demisia. De asemenea, şi ministrului Mediului ii cer demisia pentru că nu a gestionat situaţia cum trebuie.
Până la ora 14:00, protestarii rămân să se revolte în fata Guvernului, timp în care asteapta sa vorbeasca si cu un reprezentant caruia sa-i prezinte lista de revendicari si spera ei ca vor primi si solutii şi totodata banii pe care ii asteapta de foarte mult timp.
Vicepreședintele Asociației Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) a declarat că Programul național de împădurire a terenurilor degradate trebuie mutat de la Ministerul Mediului la Garda Forestieră sau oriunde în altă parte unde există specialiști în domeniu.
‘Probabil că ne vom întâlni cu președintele AFM și, de asemenea, încercăm să ne vedem cu ministrul Mediului. De obicei, când începem să facem gălăgie, vin cu o propunere, așa fac întotdeauna. Dacă nu este doamna ministru, probabil că ne vom vedea cu vreun consilier. Acest ultim program de împăduriri nu prea funcționează cum trebuie, pentru că la Ministerul Mediului nu există specialiști în domeniu. Specialiștii sunt la Garda Forestieră. Noi putem lucra foarte bine și cu Romsilva, și cu Garda Forestieră, și cu Ministerul Mediului. Cei de la Romsilva știu meserie și își fac bine treaba. După părerea mea, acest program trebuie mutat de la Ministerul Mediului la Garda Forestieră sau oriunde în altă parte unde există specialiști. Cei de la Ministerul Mediului nu au nici un fel de specialiști. Acest program trebuie gestionat de către specialiști, iar toate detaliile să fie la vedere’, a afirmat reprezentantul APPSS-RO.
Pe lista nemulțumirilor APPSSR-RO se regăsesc, printre altele, probleme legate de insuficiența personalului AFM raportat la numărul de proiecte, în timp ce responsabilii de proiecte nu sunt specialiști în domeniu, iar acest fapt face ca verificarea dosarelor de tragere să dureze luni de zile, blocându-se astfel finanțarea și, implicit, implementarea proiectelor. De asemenea, s-a creat riscul major și iminent de compromitere totală a perimetrelor de ameliorare în cazul sistării sau întârzierii prelungite a finanțării, din cauza specificului acestui tip de lucrări, care nu pot fi conservate și s-a ajuns la situația în care problemele sus-semnalate vor determina pierderea integrală a investițiilor realizate (peste 7.000 de hectare de plantații). În acest context, câteva zeci de firme vor intra în faliment, iar muncitorii în șomaj, în timp ce furnizorii firmelor executante vor fi grav afectați, în principal producătorii de puieți forestieri.
Totodată, printre revendicările silvicultorilor sunt amintite: plata urgentă a sumelor aferente cererilor de tragere depuse, eliminarea clauzelor abuzive din ghidul și contractele de finanțare, transferul programului sub directa implementare și îndrumare a Departamentului Păduri și Gărzilor Forestiere, respectiv transferul ‘Programului de îmbunătățire a calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, reconstrucția ecologică și gospodărirea durabilă a pădurilor’ sub directa implementare și îndrumare a Departamentului Păduri și Gărzilor Forestiere.
De asemenea, pentru eficiență, transparență și dialog instituțional, APPSSR-RO solicită demisia Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu și a personalului AFM, responsabil de blocarea programului, respectiv publicarea pe site-ul AFM a rezultatelor ultimei sesiuni de finanțare a proiectelor din cadrul programului.