Protestul de la Londra, organizat la apelul organizației „Stop the War”, a fost mai degrabă un eșec în comparație cu așteptările create, întrucât numai 5.000 de persoane s-au adunat în fața Downing Street, potrivit poliției și organizatorilor.
În 2003, peste un milion de oameni au protestat împotriva intervenției în Irak decise de premierul laburist de atunci, Tony Blair. „Am avut atunci un an pentru a ne aduna, acum nu am avut decât patru zile”, a declarat Lindsay German, una din reprezentantele „Stop the War”. „Bombele nu pot fi răspunsul indicat pentru teribila tragedie de la Paris. Le spunem deputaților, în special celor din Partidul Laburist, să nu facă aceeași greșeală ca atunci când s-a decis intervenția în Irak”, a adăugat ea.
Manifestația are loc după apelul lansat de președintele Francois Hollande la deputații britanici de a aproba participarea țării lor la campania de lovituri aeriene din Siria, la două săptămâni de la atentatele sângeroase de la Paris revendicate de Statul Islamic.
Prim-ministrul britanic David Cameron, favorabil unei decizii în acest sens, ar putea solicita un vot în acest sens săptămâna viitoare. Manifestația reprezintă un test pentru Partidul Laburist de opoziție, care este profund divizat în privința susținerii raidurilor din Siria dorite de premierul conservator David Cameron.
Noul lider al laburiștilor, Jeremy Corbyn, fostul copreședinte al „Stop The War”, se opune participării Marii Britanii la loviturile aeriene, dar mai mulți deputați laburiști au declarat deja că vor vota pentru un angajament al țării lor în Rusia, informează Agerpres.
La Madrid, în fața muzeului Regina Sofia, manifestanții, în jur de 5.000 conform unei estimări a organizatorilor, au scandat „Nu războiului”.
Manifestanții au răspuns apelului unei platforme cetățenești intitulate „Nu în numele nostru”, lansate de artiști, care a beneficiat în mai puțin de o săptămână de 34.000 de semnături pe internet, printre care cele ale primarilor din Madrid și Barcelona. Platforma se împotrivește unei soluții armate împotriva terorismului după atentatele de la Paris care s-au soldat cu 130 de morți și peste 350 de răniți.
Deși președintele francez încearcă să pună pe picioare o mare coaliție antiteroristă pentru a lupta împotriva grupării jihadiste SI, guvernul conservator al lui Mariano Rajoy pare să evite orice inițiativă înainte de alegerile legislative de la 20 decembrie. „Deciziile, ca în orice aspect al vieții, trebuie bine gândite”, a spus sâmbătă Rajoy. Guvernul „discută cu aliații săi, așteaptă aprobarea unui plan”.
În 2004, conservatorii conduși de Jose Maria Aznar, care a susținut invazia americană în Irak în 2003, a pierdut alegerile legislative, la trei zile după atentatele de la Madrid soldate cu 191 de morți, atribuite unor atacatori islamiști.
Cu o lună înainte de alegerile legislative de la 20 decembrie, Mariano Rajoy, al cărui guvern dă asigurări că nu a primit o solicitare precisă din partea Franței, pare a încerca să evite capcana în care a căzut predecesorul său într-o țară eminamente pacifistă, comentează AFP.