UPDATE: Creşterea propriu-zisă a veniturilor cadrelor medicale cu 25% s-a transformat în unele spitale în scăderi de sute sau mii de lei ale veniturilor acestora, a declarat miercuri preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).
„Problemele punctuale (discutate cu reprezentanţii MMJS, n.r.) sunt că majorarea propriu-zisă, la care se aştepta toată lumea, de 25%, s-a transformat în unele spitale în minus 200, 300, 2000 de lei, în funcţie de salarizarea fiecăruia. Ultimele date, foarte proaste, erau din judeţul Călăraşi, cu acest tip de mare problemă. O altă problemă delicată, la nivelul Bucureştiului, este că la marile spitale care ţin totuşi de Ministerul Sănătăţii, spitale universitare care asigură intervenţii pentru toată ţara, în continuare medicii, asistenţii, biologii, infirmierele, primesc salarii mai mici decât spitalele care trimit pacienţi la ei. Noi nu dorim ca acelor colegi să li se scadă salariile, noi dorim ca aceia care cu adevărat vă primesc aici (medicii din Bucureşti, n.red.) să intre şi ei în rândul lumii şi să aibă şi ei un spor ca aceia care ţin de alt ordonator principal de credite, indiferent dacă e de natură locală sau dacă e de nivelul Consiliului Judeţean”, a declarat preşedintele Sanitas.
„Vrem ca şi Ministerul Sănătăţii să aibă posibilitatea să ofere marilor spitale, pentru marile intervenţii, pentru că medicii de la Bucureşti primesc salarii cu 2000, 3000, 6000 de lei mai mici decât a celor care îi trimit”, a adăugat Leonard Bărăscu.
Acesta s-a arătat mulţumit de disponibilitatea Ministerului Muncii de a dialoga cu sindicaliştii.
„Apreciem sincer faptul că pe ministrul Muncii îl interesează problemele noastre şi că a făcut o echipă în minister cu care noi am discutat. Problemele mari pe care le avem, cu scoaterea continuităţii, cu asigurarea din fondul Asigurărilor Naţionale de Sănătate a banilor necesari pentru aceste creşteri salariale, raportarea în primul rând la 2019 şi nu la 2018 a salariilor şi a tuturor veniturilor, a sporurilor care trebuie raportate pentru colegii noştri. Am discutat astăzi şi lucruri punctuale aici la Ministerul Muncii, colegii din cele 12 judeţe, care au venit de la sute şi mii de kilometri, aveau şi probleme fixe pe care le-am analizat, încearcă anumite răspunsuri, la partea asta cu dialogul care lipsea la un moment dat se pare că este o nouă deschidere astăzi la Ministerul Muncii, am primit atenţie, am fost chemaţi să revenim la Ministerul Muncii, pentru ca împreună cu domnul ministru să reluăm aceste subiecte care ţin de Legea 153 ( privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, n.r.) şi de Ordonanţa 114”, a apreciat Leonard Bărăscu.
Peste 150 de membri ai Federaţiei Sanitas au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, nemulţumiţi de efectele OUG 114/2018 şi ale Legii 153/2017 asupra celor care activează în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi medicinei şcolare.
La protest au participat reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din judeţele Mehedinţi, Argeş, Bistriţa Năsăud, Vâlcea, Galaţi, Constanţa, Mureş, Vaslui, Maramureş, Suceava şi Giurgiu.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Sindicaliştii Sanitas anunţă că, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, pichetează sediul Ministerului Muncii.
Sindicaliştii Sanitas vorbesc despre necesitatea asigurării finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul statului, prin CNAS – în calitate de gestionar al Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Revendicările au fost prezentate săptămâna trecută ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care a dat asigurări că vor fi reluate în cel mai scurt timp negocierile referitoare la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.
„Reprezentanţii Sanitas au subliniat de mai multe ori, pe parcursul discuţiilor, că raportarea sporurilor la salariul din 2019, pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială, precum şi eliminarea sporului de continuitate din plafonul de 30% sunt condiţii ne-negociabile! Apreciem ca importantă reluarea dialogului cu factorii de decizie şi intenţia asumată de a organiza o întâlnire la nivelul Guvernului, însă până atunci, Federaţia Sanitas va continua acţiunile de protest conform programului stabilit„, au transmis reprezentanţii Federaţiei Sanitas, după întâlnirea cu Sorina Pintea.
Programul protestelor prevede şi un miting de amploare, la Bucureşti, în luna aprilie.
Miercuri, peste 280 de membri ai Federaţiei Sanitas din judeţele Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Olt, Timişoara, precum şi din U.S.S. CFR au continuat seria protestelor pentru susţinerea drepturilor salariale ale angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, miercuri, după discuţiile cu reprezentanţii protestatarilor din sistemul sanitar, că nu se vor face concedieri în sistem, nici acolo unde se va schimba numărul de paturi în unele secţii. Pintea spune că „nu ar trebui să continue aceste pichetări”, iar protestatarilor nemulţumiţi de majorarea salarială le-a transmis că „o sută de lei este o majorare salarială, nu este o scădere, până la urmă”.
Ulterior, într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, Pintea a subliniat faptul este important ca angajaţii din sistemul de sănătate să asigure calitatea actului medical şi siguranţa pacientului.