Proteste la Salina Praid, la Slănic Prahova şi Târgu Ocna. Comenzile de sare au fost sistate

Protestul de la Salina Praid, judeţul Harghita, continuă luni, după ce nu s-a ajuns la nicio înţelegere cu factorii de decizie, potrivit Mediafax. Prefectul Jean-Adrian Andrei spune că le va cere angajaţilor să lucreze deoarece există contracte de livrare a sării pentru drumuri şi este vorba de "siguranţa naţională". Şi la Salina Slănic, judeţul Prahova, continuă şi luni protestul declanşat în urmă cu aproape o săptămână. Zeci de camioane aşteaptă la poarta minei să ridice comenzile de sare pentru curăţarea drumurilor. Oamenii nu s-au mai blocat în subteran, ci au ales să protesteze în curtea unităţii. Şi mina turistică este închisă.
Romania TV
26 feb. 2018, 10:05
Proteste la Salina Praid, la Slănic Prahova şi Târgu Ocna. Comenzile de sare au fost sistate

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat că protestul de la Salina Praid continuă luni, după ce au fost unele negocieri care au eşuat. Angajaţii cer o mărire de 20% a salariului.

„S-a discutat cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Ministerului Muncii ca astăzi să fie primiţi liderii sindicali la Bucureşti, la ora 13.00, pentru negocieri, însă au refuzat propunerea. Solicită să stea de vorbă cu preşedintele Consiliului de Administraţie pentru negocieri, deci Bucureştiul să vină la ei. Am înţeles că în cursul acestei zile vor lua o hotărâre dacă să meargă la Bucureşti sau nu, dar din ce informaţii am eu nu merg. Eu le voi face o solicitare astăzi pentru că există contracte de livrare a sării pentru drumurile judeţene şi naţionale şi discutăm aici de chestiuni de siguranţă naţională şi de punere în pericol a vieţii cetăţenilor din judeţul Harghita şi nu numai. Astăzi se va lua o hotărâre, activitatea turistică este blocată şi nici nu există din păcate cadru legal pentru deblocarea acesteia. Am înţeles că vor să încheie un protocol cu directorul sucursalei pentru modificarea legislaţiei şi atunci s-ar putea să deblocăm, dar încă o dată vă spun, ziua de astăzi este esenţială”, a declarat prefectul de Harghita pentru Mediafax.

La rândul său, liderul de sindicat al Salinei Praid, Kelemen Jozsef, a declarat că şi la salinele Slănic Prahova şi Târgu Ocna există proteste.

„Continuăm protestul la Salina Praid. Acum a intrat în protest spontan şi Salina Târgu Ocna din informaţiile noastre. Au fost cei de la minister joi la Slănic Prahova, nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Din partea ministerului s-a convocat o şedinţă a Consiliului de Administraţie care se va ţine marţi de la ora 10.00. Aşteptăm rezultatele de la Consiliul de Administraţie, factorul de decizie”, a spus Kelemen Jozsef.

Întrebat dacă cel puţin până marţi va continua protestul, liderul de sindicat a răspuns: „Cel puţin până mâine la ora 12.00 când vom afla rezultatele”.

„N-are rost să ne deplasăm la Bucureşti, dacă au fost la Slănic. De ce să mă deplasez la Ministerul Economiei dacă dânşii au fost la Slănic Prahova, au avut acelaşi nemulţumiri ca la Praid, şi nu s-a rezolvat nimic”, a spus Kelemen Jozsef, întrebat dacă refuză deplasarea la Bucureşti.

Salina Praid are 135 de angajaţi, iar 80% dintre ei câştigă minimul pe economie şi cer majorări. De asemenea, o altă solicitare vizează schimbarea directorului salinei, Seprődi Zoltán, pentru că „s-ar comporta ciudat, urât, cu oamenii”, potrivit liderului de sindicat. Protestele au început de joi.

Acţiunile Salinei Praid sunt deţinute în proporţie de 51% de Ministerul Economiei şi 49% de Fondul Proprietatea, iar principalele activităţi vizează extracţia sării şi turismul.

Cei peste 200 de angajaţi ai Salinei Slănic, judeţul Prahova, continuă şi luni protestul declanşat în urmă cu aproape o săptămână. Zeci de camioane aşteaptă la poarta minei să ridice comenzile de sare pentru curăţarea drumurilor. Oamenii nu s-au mai blocat în subteran, ci au ales să protesteze în curtea unităţii.

Liderul de sindicat al Salinei Slănic, Alexandru Drăgoi, a declarat că 212 angajaţi continuă greva, salariaţii spunând că sunt decişi să nu întrerupă această formă de protest până când nu vor avea salariile mărite.

„Nu ne-am mai blocat în subteran, ca să nu ne punem viaţa în pericol. Greva e în curtea unităţii. Suntem 212 angajaţi. Oamenii sunt decişi să continue, nu vor să renunţe la grevă, chiar dacă riscă să nu-şi ia salariile deloc”, a declarat Drăgoi.

Potrivit acestuia, din cauza grevei, sare pentru deszăpezire nu a fost livrată, zeci de camioane fiind la poarta minei.

„Sunt camioanele aici. Joi am mai livrat ceva sare. Acum e o comandă de la Compania Naţională de Drumuri de 3.000 de tone de sare şi de la primării de alte 1.000 de tone. Primăriile au spus că se mai descurcă cu ce au. Activitatea aceasta e blocată”, a spus liderul de sindicat.

Şi mina turistică, unde sute de persoane veneau în weekend pentru concentraţia mare de aerosoli naturali, este închisă.

Protestul la Salina Slănic a fost declanşat marţea trecută, când angajaţii s-au prezentat la serviciu, dar au refuzat să lucreze. Directorul Sucursalei Slănic Prahova, Anghel Belea , declara atunci că salariaţii sunt nemulţumiţi de salarii.

Miercuri seara protestul de la Salina Slănic a fost suspedat după discuţii între sindicalişti şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, iar vineri a fost reluat. Angajaţii de la Salina Slănic anunţau atunci că de luni intenţionează să se blocheze în subteran.

Salina Slănic livrează sare pentru deszăpezirea principalelor artere de circulaţie, principalul client fiind CNADNR.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Am pierdut cea mai mare actriță. Și-a dăruit viața teatrului și televiziunii. Adio, doamnă, te vom păstra în suflet!
Playtech.ro
Cine repară gardul comun? Legea care linişteşte vecinii care nu vor să plătească
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Netflix aduce cel mai brutal thriller al anului. Pregătește-te pentru dezastru, din 25 aprilie
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
BREAKING NEWS Un microbuz s-a scufundat în Dunăre! S-a activat Planul Roșu de Intervenție
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin în România. Mecanismele de urgenţă au fost activate. E interzis: Situaţia este îngrijorătoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Ce se întâmplă cu facturile la energie după 1 iulie. Anunțul care vizează milioane de români
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren