Poliţiştii locali aduc în atenția autorităților necesitatea acordării de beneficii materiale pentru condiţii deosebite de muncă și cer introducerea obligativității acordării normei de hrană pentru toţi poliţiştii locali, întrucât doar jumătate dintre aceștia beneficiază de acest drept la nivel naţional. De asemenea, solicită modificări în legislaţia care reglementează funcţionarea Poliţiei Locale.
O delegație a protestatarilor condusă de președintele BNS, Dumitru Costin este primită la discuții, marți, de ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.
Protestele organizate marţi şi miercuri începând cu ora 11:00 la Ministerul Dezvoltării sunt autorizate. Pentru marţi sunt aşteptaţi 500 de protestatari din toată ţara, iar miercuri autorizaţia a fost eliberată pentru 100 de persoane, a declarat pentru News.ro preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România, Eugen Tone.
Poliţiştii locali solicită respectarea în totalitate a prevederilor legii 155/2010, inclusiv art. 35, lit. B, articol care se referă la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii,. Ei cer de asemenea acordarea de compensaţii pentru efectuarea serviciului zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale.
„Solicităm compensaţii financiare pentru că suntem singura categorie profesională din România, bugetară sau din mediul privat, care nu are nici cea mai mică compensaţie. Ordonanţa 115 a menţionat că poliţiştii de la Poliţia Română, cei din penitenciare beneficiază de un spor pentru sâmbete, duminici, sărbători legale, de 75% pe zi. Noi nu”, a declarat Eugen Tone.
Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România (FNSUPLR), afiliată la BNS, anunţă că principala revendicare a acestui protest este legată de respectarea în totalitate a prevederilor legii 155/2010, inclusiv art. 35, lit. b (articol referitor la încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii).
De asemenea, sindicaliştii anunţă şi alte revendicări: acordarea de compensaţii pentru efectuarea serviciului in SDSL; introducerea in sesiune legislativă a mult trâmbiţatului proiect POCA elaborat de MDLPA; acordarea normei de hrană în mod obligatoriu; transformarea unui post la mia de locuitori în un poliţist local la mia de locuitori; statutul poliţistului local.
Acesta a precizat că poliţiştii locali vor de asemenea acordarea normei de hrană în mod obligatoriu.
”Norma de hrană se acordă în funcţie de bugetul alocat şi, mai mult, se poate acorda pe perioadă determinată. Din totalul poliţiştilor locali, la nivel naţional 40% au normă de hrană, 10% au pe perioadă determinată iar 50% nu beneficiază deloc de normă de hrană şi nici de indemnizaţia obligatorie conform legii 153, pentru că suntem excepţie”, a explicat liderul de sindicat.
Poliţiştii locali solicită de asemenea modificarea legii în aşa fel încât, dacă în prezent, poliţiile locale au în structura lor un post la o mie de locuitori, aceste posturi incluzând personalul din birouri sau pe cel TESA, pe viitor să existe un poliţist local la o mie de locuitori.
„Pentru că TESA, spre exemplu, nu iese cu noi în stradă”, a precizat Eugen Tone.
Taximetriştii continuă miercuri protestele în Piaţa Constituţiei, cu 1.200-1500 de maşini participante la protest, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), Remus Nedelcu.
Potrivit acestuia, taximetriştii solicită instalarea de aparate de taxat legate la ANAF pentru toate maşinile „Uber, Bolt, taxi” şi impozitarea în România a banilor obţinuţi.
„Aceste aparate vă spun dumneavoastră, când folosiţi un taxi, cât aveţi de plătit. Sunt practic case de marcat legate la ANAF. Astfel, ANAF ştie în fiecare secundă cât a încasat fiecare şofer. Noi, de exemplu, avem aparate fiscale, le avem sigilate şi metrologizate. Ei (persoanele care fac transport alternativ, n.r.) n-au aşa ceva. Nu ştiu dacă este o problemă asta, dar în primul rând trebuie să aibă aparat fiscal la bord, pentru că sunt transportatori de persoane, chiar dacă aplicaţia o să-i spună clientului, la finalul cursei, aveţi de plătit 20 lei. Dacă totul se va rezolva mâine şi vom fi chemaţi la Guvern sau la Parlament şi ajungem la o înţelegere, vom întrerupe protestul. (…) Solicităm fiscalizarea tuturor maşinilor Uber, Bolt, taxi – toţi să fim la fel, iar banii care pleacă din România în paradisuri fiscale să se impoziteze aici, în România – şi după aceea să plece oriunde în lume”, a mai spus Remus Nedelcu.
Preşedintele ANPOTRT a subliniat că este mulţumit de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 49/2019, cu modificările şi completările ulterioare.
Protestul taximetriştilor a fost anunţat pentru perioada 12-20 martie 2024, în intervalul orar 6:00-19:00. La protest vor participa reprezentanţi de la Asociaţia Naţională a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – ANPOTRT, Asociaţia Banat Crişana – Taxi, Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania, Asociaţia Clubul Taximetriştilor Liberi de Pretutindeni, Asociaţia Taxi Transilvania şi Asociaţia Banat Taxi.
Potrivit unui comunicat remis marţi, transportatorii şi-au anunţat și ei prezenţa miercuri, între orele 9:00-18:00, în Piaţa Constituţiei din Capitală.
„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) va participa la protestul organizat miercuri, între orele 09:00-18:00, în Piaţa Constituţiei, din Capitală. Vor fi la protest peste 4.000 de taxiuri, pentru a cere drepturi egale cu ale firmelor de transport alternative. Am propus o serie de modificări la OUG nr. 49 din 25 iunie 2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, iar în urma dezbaterilor, Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică proiectul de lege care ar urma să aducă oarecum aproape de egalitate drepturile şi obligaţiile firmelor de taxi cu cele ale firmelor de transport alternativ”, se menţionează în comunicat.
Totodată, reprezentanţii organizaţiei susţin că au propus, împreună cu asociaţiile transportatorilor care au participat la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, „o serie de modificări legislative pentru a se face corect plata taxelor şi impozitelor în cazul firmelor şi persoanelor care fac transport alternative”.
„Considerăm că asociaţia formată de platformele digitale Uber şi Bolt, denumită Coaliţia pentru Economia Digitală, nu are niciun drept să intervină în problema reglementării în privinţa transportului alternativ, pentru că nu reprezintă transportatorii de persoane, ci un alt domeniu de activitate. Probabil au înţeles şi ei că nu au cum să se declare transportatori, drept pentru care au apelat la USR, pentru a le susţine cauza, transformând războiul lor cu taximetriştii în luptă electorală. Ni se par de-a dreptul hilare declaraţiile preşedintelui aşa-zisei coaliţii formate din firmele Uber şi Bolt, care se erijează în salvatoarele economiei digitale din România. Acesta a declarant, într-un comunicat de presă, nici mai mult, nici mai puţin decât că va dispărea transportul alternativ din România, dacă li se vor impune aceleaşi taxe şi impozite şi aceleaşi condiţii care trebuie să le îndeplinească firmele de taxi”, se mai arată în document.
Potrivit COTAR, „firmele de aşa-zis transport alternativ au omis să plătească 100 de milioane de euro, anual – atât e frauda fiscală a acestor firme, conform reprezentanţilor Ministerului Finanţelor”.
Citește și: Un candidat din Arad a încercat de 59 de ori să obţină permisul de conducere