Potrivit raportului oficial, după primele două zile de violențe, 180 de manifestanți au fost arestați.
Protestatarii revoltați s-au confruntat pentru a doua noapte consecutiv cu forțele de ordine, după ce marți, 27 iunie, polițiștii au ucis un tânăr care a refuzat să stragă pe dreapta mașina, la semnalul agenților.
Evenimente violente au avut loc în suburbia pariziană Nanterre, dar și în alte orașe franceze, pentru a doua noapte, potrivit presei internaționale.
Situaţia a început să devină tensionată după ora locală 23:00, la aproximativ 15 km vest de Paris, în departamentul Hauts-de-Seine, unde adolescentul a fost împuşcat mortal.
În total, 150 de persoane au fost arestate în noaptea de miercuri spre joi şi mai multe clădiri publice au fost „incendiate sau atacate”, a anunțat ministrul de Interne, Gerald Darmanin.
Protestatarii au dat din nou foc mașinilor și au tras cu artificii în direcția polițiștilor și jandarmilor. Moartea tânărului de 17 ani, în timpul unor verificări în trafic a provocat un val de indignare, furie și tristețe printre francezi.
Fotbalistul francez Kylian Mbappe a notat pe Twitter, cu privire la tragedie: „Sufăr pentru Franța mea”.
Mama tânărului, al cărui nume de familie nu a fost făcut public, a solicitat organizarea unui marș tăcut, joi, 29 iunie, chiar în zona în care a fost ucis. În aest context, activiștii francezi au solicitat din nou autorităților soluții împotriva „abuzurilor sistemice al polițiștilor”.
Mai mulți oameni au murit sau au fost răniți în urmă episoadelor de brutalitate a poliției în ultimii ani, fapt ce a dus la solicitări tot mai multe pentru responsabilizarea forțelor de ordine.
Oficialii din guvern au condamnat uciderea tânărului și au încercat să se distanțeze în orice fel de acțiunile ofițerilor de poliție. Inclusiv președintele Macron a făcut afirmații menite să-l îndepărteze de orice culpă.
„Nimic nu justifică moartea unui om tânăr”, a declarat Macron, miercuri, calificând incidentul tragic drept „inexplicabil și de neiertat”.
În Franța, utilizarea armelor de foc este mai rară decât în țări precum SUA.