Reforma pensiilor în Franţa merge mai departe. Moţiunea de cenzură cu cele mai mari şanse de a fi adoptată a fost respinsă la limită în Adunarea NaţionalăForţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea a sute de protestatari violenţi, în oraşul Lille, conform cotidianului Le Figaro.
În Paris, manifestanţii s-au adunat în zona Gării Saint-Lazare, iar în zona Boetie au fost semnalate incendii provocate de protestatari. Incidente violente s-au înregistrat şi în zona Pieţei Vauban din Paris.
VIDEO | Revoltă populară în Franța: milioane de oameni cer demisia președintelui Macron. Poliția agresează protestatarii, inclusiv femeile. Imagini incredibile
În oraşul Strasbourg, manifestanţii au provocat o serie de daune, luni seară, prin atacuri asupra vitrinelor magazinelor şi asupra panourilor publicitare. Aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Kleber din Strasbourg.
În pofida respingerii moţiunilor de cenzură, opoziţia insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susţinând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre acţiunile de contestare a fost respinsă la limită. Preşedintele Emmanuel Macron i-a invitat pe deputaţii şi senatorii coaliţiei pro-guvernamentale la o reuniune programată marţi la Palatul Élysée.
Moțiunile de cenzură, respinse la limită
Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, a respins, luni seară, cele două moţiuni de cenzură împotriva planului reformei pensiilor, admiţând practic adoptarea prin procedura asumării răspunderii guvernamentale.
Prima moţiune de cenzură, depusă de grupul politic de centru LIOT (Libertăţi, Independenţi, Teritorii şi Regiuni franceze de peste mări), a fost respinsă la limită, primind 278 de voturi pentru, dar sub majoritatea de 287 de voturi. A doua moţiune, depusă de formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN), a primit doar 94 de voturi în Adunarea Naţională.
Prin respingerea moţiunilor de cenzură, planul controversat privind reforma pensiilor a fost adoptat prin procedura asumării răspunderii guvernamentale. Însă alianţa de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES, opoziţie) a anunţat că va formula o sesizare la Curtea Constituţională. Principalele centrale sindicale pregătesc noi acţiuni de protest de amploare.