Proteste masive pentru dărâmarea Guvernului. Zeci de politisti protestează, marţi, în faţa Guvernului. Oamenii au venit în Bucureşti din toate colturile tarii, pentru a protesta faţă de îngheţarea salariilor.
„Împreună vom putea schimba ceva in aceasta tara. Am venit sa ne strigam drepturile, pentru ca nu mai suportam aceasta guvernare odioasă. Au distrus sanatatea, cultura, invatamantul. Scopul lor este sa dezbime si sa conduca. Am venit sa ne aparam dreopturile. Vrem respectarea legii 153 referitoare la salarizarea personalului Ministerului de Interne”, a spus un poliţist de frontieră care a venit tocmai din Suceava.
Şi reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România protestează marţi în faţa Ministerului Transporturilor, împotriva măsurilor de austeritate impuse de Guvern şi pentru respectarea statutului personalului feroviar.
„Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România resping măsurile de austeritate impuse de Guvernul României în contextul pandemiei COVID-19 şi atrag atenţia autorităţilor că investiţiile în oameni asigură pacea socială, stabilitate politică şi dezvoltarea durabilă a ţării.
Citeşte şi Vouchere de vacanţă eliminate în 2021. Patronatele din Turism ameninţă cu proteste
Instituţiile politice ale Uniunii Europene au declarat 2021 – Anul European al Căilor Ferate, ca recunoaştere a rolului acestui mod de transport în efortul statelor membre de a evolua către un model de dezvoltare economică cu emisii reduse de carbon. În majoritatea statelor UE, reţeaua de transport feroviar se dezvoltă şi se modernizează de la an la an, însă în România lipsa de viziune strategică, ecologică şi socială a Guvernului ne subminează perspectivele unei mobilităţi durabile în serviciul cetăţenilor şi a mediului de afaceri”, susţin sindicaliştii, într-un comunicat.
Sindicaliştii solicită aplicarea Legii privind statutul personalului feroviar în anul 2021, cel puţin din perspectiva creşterilor salariale şi a posibilităţii de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie a acestui an, conform acestei legi, schimbarea trenurilor vechi cu trenuri noi, achiziţionate pe fonduri europene, achiziţionarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naţionale şi europene şi includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a achiziţiei a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar, asigurarea schimbului de generaţii prin cursuri de formare profesională la CENAFER şi/sau SNTFC CFR Călători, desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi stoparea subcompensării CFR Călători şi păstrarea gratuităţii călătoriei studenţilor pe calea ferată. La acţiunea de protest şi-au anunţat participarea şi reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România a organizat un protest general împotriva măsurilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de Covid-19. Protestul a avut loc loc în intervalul orar 12.00 -12.30 în majoritatea unităților ce aparțin domeniului Horeca.
Angajații au oprit complet activitatea în intervalul menționat și au ieşit în fața localurilor cu pancarte. Reprezentanții Horeca sunt nemulțumiți de efectele pe care pandemia le-a avut asupra afacerilor din domeniul turistic și cer autorităților sprijin financiar.
„Protestăm de aproape un an de zile, timp in care nu s-a intamplat nimic, ba din contra. Toate măsurile par a fi împotriva noastră. Sperăm sa obtinem egalitate, sa putem sa muncim, pentru ca depind de acesta măsuri mii de salariati in unitățile noastre si-o sa le închidem dacă continuăm așa.
Noi am depus depus mai multe petiții, nimeni nu ne-a bagat in seama, nu s-a intamplat nimic. Măsurile sunt identice. Există o instabilitate generalizată pentu ca astazi putem intra in scenariul galben, maine in roșu, nu putem să funcționăm cu 30%, maine cu 75% si pe urma cu 100%. Este imposibil”, a spus Ştefan Mandachi la România Tv.