Proteste violente în Grecia. Centrul Atenei, în flăcări

Poliţia greacă a recurs duminică la gaze lacrimogene împotriva unui grup din rândul celor aproximativ 25.000 de manifestanţi reuniţi în zona Parlamentului de la Atena, unde urmează să fie votat în cursul serii un nou plan de austeritate impus de UE şi FMI, relatează AFP. Mai multe clădiri din centrul Atenei au fost incendiate.
Romania TV
12 feb. 2012, 16:27
Proteste violente în Grecia. Centrul Atenei, în flăcări

UPDATE 21:56 15 persoane au fost rănite în urma confruntărilor de duminică din Atena, a anunţat poliţia, potrivit CNN.

UPDATE 21: 45 Mai multe clădiri sunt în flăcări în centrul Atenei, pe strada Stadiou şi în piaţa Korai, inclusiv Kosta Boda, cinematograful Attikon, un magazin Starbucks şi un sediu Eurobank. Poliţia a anunţat că 40 de ofiţeri au fost răniţi în timpul confruntărilor, doi dintre ei fiind în stare gravă, potrivit AthensNews.

 

Poliţia a estimat că sunt 30.000 de protestatari în centrul Atenei, unde circulaţia autovehiculelor a fost interzisă, şi 15.000 la Salonic. Potrivit sindicatelor, însă, numărul manifestanţilor de la Atena se ridică la peste 60.000.

Un grup de manifestanţi din faţa Parlamentului a făcut presiuni asupra cordonului de securitate mobilizat în jurul clădirii, iar poliţia a ripostat trăgând cu gaze lacrimogene.

Ulterior, manifestanţii s-au retras pe străzile adiacente, unde incidentele au continuat. Manifestanţii aruncau cu pietre, bucăţi de marmură şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine, iar piaţa Syntagma era înecată de fum.

Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului. Manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou şi Stadiou, în timp ce o bancă a fost incendiată şi o cafenea a fost evacuată, potrivit unei surse din poliţie.

Manifestanţii au început să vină în piaţa Syntagma după-amiază, pentru a protesta la apelul principalelor două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, precum şi al stângii radicale, împotriva adoptării noilor măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut.

„Nu este uşor să trăieşti în aceste condiţii. De acum până în 2020, vom fi sclavii germanilor”, a declarat Andreas Maragoudakis, un inginer de 49 de ani. „Noile măsuri îmi semnează moartea”, a afirmat un alt protestatar, Dimitris.

Manifestaţia a atras familii întregi, în timp ce un bunic cu mască de gaze şi ochelari subacvatici se afla în mijlocul mulţimii, iar un vânzător ambulant vindea măşti de hârtie împotriva gazelor şi drapele.

Circa 3.000 de poliţişti au fost mobilizaţi, iar alţi 3.000 erau pregătiţi să intervină în caz de nevoie, în condiţiile în care protestele anterioare s-au soldat cu violenţe.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!