În Torino, protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov spre forţele de ordine, în Milano au fost folosite gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor, iar violenţe au fost raportate şi în Napoli, unde au avut loc proteste mai multe zile. Manifestări au avut loc şi în Roma şi Palermo, relatează BBC.
Demonstraţiile au început la scurt timp după ce Guvernul a anunţat închiderea, începând cu ora 18:00, a restaurantelor, barurilor, a sălilor de sport şi cinematografelor. Majoritatea magazinelor vor rămâne însă deschise.
În mai multe regiuni, precum Lombardia şi Piedmont, au fost introduse restricţii de mobilitate pe timp de noapte. Deşi prima carantină naţională, impusă în primăvara acestui an a fost acceptată paşnic de populaţie, noile măsuri au fost contestate imediat. Firmele mici se plâng că încă încearcă să îşi revină după carantină şi că alte restricţii le-ar putea duce în faliment.
Magazine de lux din centrul Torino, inclusiv unul Gucci, au fost devastate de mulţimea care a ocupat străzile după ce noile reguli au intrat în vigoare. Demonstranţii au folosit obiecte pirotehnice şi fumigene, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene.
Mulţimea din Milano a scandat „Libertate!” în timpul confruntărilor cu poliţia în centrul oraşului. Capitala regiunii Lombardia a fost afectată serios de epidemia de Covid-19.
Noile măsuri restrictive sunt în vigoare până pe 24 noiembrie. În această perioadă, 75% din cursurile liceelor şi universităţilor italiene vor avea loc online. Guvernele regionale au cerut ca toate cursurile să fie ţinute de la distanţă, însă ministrul Educaţiei, Lucia Azzolina, s-a opus.
Guvernul a mai cerut oamenilor să nu călătorească în afara oraşelor de reşedinţă decât dacă este absolut necesar şi să evite, pe cât posibil, folosirea transportului în comun.
„Cred că vom suferi puţin luna aceasta, dar strângând din dinţi cu aceste restricţii vom putea respira din nou în decembrie”, a spus duminică prim-ministrul Giuseppe Conte.
În mai multe ţări din Europa au fost impuse noi restricţii, după ce numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 a crescut considerabil.
În Franţa, experţii în sănătate au avertizat că numărul de cazuri zilnice ar putea fi de 100.000, dublu faţă de cifrele anunţate oficial. Autorităţile franceze au impus de asemenea, în marile oraşe, inclusiv Paris, restricţii de mobilitate pe timp de noapte. Franţa este a prima ţară europeană care a înregistrat peste 1,1 milioane de contaminări de la începutul pandemiei. Numărul deceselor asociate Covid-19 a depăşit 34.700.
În Bruxelles, sălile de sport au fost închise, magazinele au program până la ora 20:00, iar purtarea măştii în afara locuinţelor este obligatorie. Aceste măsuri sunt în vigoare până pe 19 noiembrie. Medicilor din oraşul belgian Liège le-a fost cerut să lucreze chiar dacă au fost diagnosticaţi cu Covid-19.
Cehia a introdus restricţii de circulaţiue, care au intrat în vigoare de marţi seară şi vor fi menţinute două săptămâni. Nimeni nu poate părăsi domiciliul între orele 21:00 şi 05:00, cu câteva excepţii. Toate magazinele vor fi închise duminica şi, în celelalte zile, începând cu ora 20:00.
Spania a declarat stare de urgenţă naţională şi a impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte. Prim-ministrul Pedro Sánchez a declarat că restricţiile de mobilitate, intrate în vigoare sâmbătă noapte, sunt impuse pentru intervalul orar 23:00 – 06:00. Circulaţia între anumite regiuni este de asemenea interzisă, după ce Aragon, Asturias, Ţara Bascilor, Navarra şi La Rioja au decretat carantină, fiind limitată deplasarea şi între localităţi.
De la începutul epidemiei aici, Spania a înregistrat mai mult de 1,09 milioane de contaminări şi peste 35.000 de decese.
La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus, la finalul anului trecut, în Wuhan (China), au fost înregistrate mai mult de 43,5 milioane de cazuri de infectare şi peste 1,15 milioane de decese asociate acestuia, potrivit datelor universităţii Johns Hopkins.