Duminică, 6 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova au scandat împotriva guvernului și a președintelui Maia Sandu. Alții s-au bătut cu forțele de ordine, din disperare. În Rep. Moldova, inflația se apropie de 40%.
O serie de ciocniri între protestatari și polițiști au avut loc când unei coloane de manifestanți nu i s-a permis intrarea în Piața din fața clădirii Guvernului republicii.
Protestatarii s-au deplasat pe bulevardul principal din Chișinău și au încercat să intre în Piața unde organizatorii acţiunii intenţionau să organizeze un miting, dar au fost blocați de cordoane întărite ale forțelor speciale de poliție cu scuturi și bastoane.
Intrarea în piață a fost blocată de autobuze. Polițiștii au început să-i rețină pe cei mai activi participanți la acțiune pentru a-i duce la secții. Ca răspuns la aceasta, femeile care protestau au început să împartă flori polițiștilor.
Cetățenii își exprimă nemulțumirea față de prețurile mari la energie și scăderea nivelului de trai, cerând demisia președintelui Maia Sandu și a Guvernului. Coloana de protestatari este condusă de deputați ai partidului „Şor” și ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.
Potrivit presei locale, propagandiștii Moscovei au profitat de nemulțumirea populației, pentru a dirija protestele. Drept dovadă, propagandiștii pro-ruși au susținut discursuri în limba rusă, în fața populației nemulțumite.
La finalul protestului s-a aruncat cu fumigene, scrie presa din Rep. Moldova.
Maia Sandu este nevoită să găsească soluții urgente. În cursul acestei săptămâni, președintele moldovean a efectuat o vizită de urgență în România, pentru a discuta despre importurile de energie.
„Pentru că nu mai putem cumpăra energie electrică din Ucraina, așa cum cumpăram anterior, pentru că nu mai avem un contract pentru luna noiembrie cu Ciurcanul (centrala de energie – n.red.), inclusiv din cauză că Rusia a micșorat volumul de gaze furnizat Republicii Moldova, din acest din aceste motive avem nevoie de surse alternative pentru energie electrică.
România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții.
Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, pentru G4media.