La Alger s-a scandat „Adio, Bouteflika!” împotriva şefului statului, care la 81 de ani vrea să obţină un nou mandat la conducerea ţării. La o oră după începerea protestului, numărul participanţilor a crescut până la ordinul zecilor de mii. A revenit şi sloganul „Poporul vrea să răstoarne regimul”, folosit în timpul aşa-numitei „primăveri arabe”, valul de proteste din 2011 care a dus la căderea regimurilor din Egipt, Libia şi Tunisia.
„Douăzeci de ani sunt destui”, a spus o femeie însoţită la manifestaţie de soţ şi de copii. „Uitaţi-vă la tineretul algerian, nu cere altceva decât un preşedinte valid, care poate vorbi cu oamenii”, a susţinut un angajat în sectorul public.
În mulţime se afla şi Djamila Bouhired, în vârstă de 83 de ani, eroină a războiului de independenţă împotriva Franţei, din 1954-1962. „Mă bucur să fiu aici”, le-a declarat ea reporterilor.
Demonstraţii au avut loc şi în alte oraşe, la Oran, Constantine, Setif, Tizi Ouzou şi Bouira; localnicii spun că au fost mii de demonstranţi.
Valul de proteste din Algeria a început acum o săptămână. Algerienii s-au ferit de politică timp de decenii, de teama serviciilor de securitate infiltrate peste tot şi din cauză că sunt dezamăgiţi de păstrarea puterii în mâinile aceluiaşi grup de veterani ai războiului de independenţă, arată Reuters.
Bouteflika, preşedinte din 1999, a suferit în 2013 un accident vascular cerebral, după care a mai fost văzut în public doar de câteva ori şi nu a mai ţinut niciun discurs de câţiva ani. În primii ani ai preşedinţiei, el a eliminat insurgenţa islamistă, iar mulţi algerieni au tolerat sistemul politic represiv ca preţ al păcii şi stabilităţii.
Scriitorul algerian Kamel Daoud a declarat vineri postului de radio RTL, preluat de France Presse, că „zidul fricii a fost spart” în Algeria. Mai mulţi confraţi de-ai săi şi-au exprimat satisfacţia în presa franceză faţă de protestele împotriva regimului din ţara lor. „Principala schimbare este faptul că oamenilor nu le mai este frică”, a explicat Daoud.