Protestele de amploare din Israel continuă. În ciuda tuturor protestelor coaliţia de dreapta şi de extremă-dreapta condusă de premierul Benjamin Netanyahu se pregăteşte să accelereze procesul legislativ începând de duminică, pentru a adopta această reformă.
Citește și Proteste violente, cel puţin 35 de civili au fost ucişi în luptele cu poliţia VIDEO
În Tel Aviv, peste 100.000 de persoane ”înarmate” cu steaguri israeliene albastre şi albe s-au adunat în centrul orașului, la fel ca și sâmbetele precedente, pentru a-și arăta nemulțumirea față de reforma sistemului de justiție pe care o consideră nedemocratică.
Peste 50.000 de persoane s-au adunat în Orașul Haifa, din nordul țării, iar în Beer Sheva s-au strâns peste 10.000 de protestatari, ceea ce reprezintă un număr foarte mare raportat la populaţia Israelului, care depăşeşte cu puţin peste nouă milioane de locuitori, potrivit presei israeliene care estimează că protestele de sâmbătă au bătut recordurile de participare.
Nu se știe cu exactitate dacă aceste cifre sunt veridice și asta din cauza faptului că poliția israeliană nu face publice estimări privind numărul de protestatari.
Simcha Rothman, preşedintele Comisiei juridice din Knesset, parlamentul israelian, a programat audieri pe marginea acestui proiect de lege privind reforma judiciară de duminică până miercuri, în fiecare zi.
Acțiunile lui par să sfideze apelurile oamenilor de a încetini sau de a opri examinarea textelor în Knesset pentru a permite negocieri de compromis. Mai mult, acesta respectă cu stricteţe calendarul pe care l-a anunţat împreună cu ministrul Justiţiei, Yariv Levin.
Calendarul propus de cei doi oficiali israelieni prevede ca principalele elemente ale reformei să fie adoptate până pe 2 aprilie, înainte de încheierea sesiunii de iarnă a Knessetului.
Dacă această reformă va fi adoptată va limita sever capacitatea Curţii Supreme de a anula legi şi ar da efectiv coaliţiei politice majoritare puterea de a numi judecătorii.
Preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut joi oprirea procesului legislativ privind proiectul de reformă judiciară, pe care l-a calificat ca fiind drept o ameninţare la adresa fundamentelor democraţiei.
Cu toate acestea, premierul Benjamin Netanyahu, care la sfârșitul lunii decembrie a revenit în funcţie pentru un al şaselea mandat, în ciuda faptului că este judecat în trei cazuri de corupţie, nu dă înapoi și spune că toate aceste proteste au ca scop răsturnarea sa de la guvernare.