Protestele de amploare din Israel continuă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva reformelor judiciare

Protestele continuă în Israel, pentru a zecea săptămână consecutivă. Zeci de mii de oameni au ieșit sâmbătă seară în stradă pentru a manifesta împotriva reformei sistemului judiciar pe care guvernul lui Benjamin Netanyahu încearcă să o impună.
Alina Costache
11 mart. 2023, 23:32
Protestele de amploare din Israel continuă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva reformelor judiciare
Protestele de amploare din Israel continuă

Protestele de amploare din Israel continuă. În ciuda tuturor protestelor coaliţia de dreapta şi de extremă-dreapta condusă de premierul Benjamin Netanyahu se pregăteşte să accelereze procesul legislativ începând de duminică, pentru a adopta această reformă.

Citește și Proteste violente, cel puţin 35 de civili au fost ucişi în luptele cu poliţia VIDEO

Protestele de amploare din Israel continuă

În Tel Aviv, peste 100.000 de persoane ”înarmate” cu steaguri israeliene albastre şi albe s-au adunat în centrul orașului, la fel ca și sâmbetele precedente, pentru a-și arăta nemulțumirea față de reforma sistemului de justiție pe care o consideră nedemocratică.

Peste 50.000 de persoane s-au adunat în Orașul Haifa, din nordul țării, iar în Beer Sheva s-au strâns peste 10.000 de protestatari, ceea ce reprezintă un număr foarte mare raportat la populaţia Israelului, care depăşeşte cu puţin peste nouă milioane de locuitori, potrivit presei israeliene care estimează că protestele de sâmbătă au bătut recordurile de participare.

Nu se știe cu exactitate dacă aceste cifre sunt veridice și asta din cauza faptului că poliția israeliană nu face publice estimări privind numărul de protestatari.

Simcha Rothman, preşedintele Comisiei juridice din Knesset, parlamentul israelian, a programat audieri pe marginea acestui proiect de lege privind reforma judiciară de duminică până miercuri, în fiecare zi.

Acțiunile lui par să sfideze apelurile oamenilor de a încetini sau de a opri examinarea textelor în Knesset pentru a permite negocieri de compromis. Mai mult, acesta respectă cu stricteţe calendarul pe care l-a anunţat împreună cu ministrul Justiţiei, Yariv Levin.

Calendarul propus de cei doi oficiali israelieni prevede ca principalele elemente ale reformei să fie adoptate până pe 2 aprilie, înainte de încheierea sesiunii de iarnă a Knessetului.

Dacă această reformă va fi adoptată va limita sever capacitatea Curţii Supreme de a anula legi şi ar da efectiv coaliţiei politice majoritare puterea de a numi judecătorii.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut joi oprirea procesului legislativ privind proiectul de reformă judiciară, pe care l-a calificat ca fiind drept o ameninţare la adresa fundamentelor democraţiei.

Cu toate acestea, premierul Benjamin Netanyahu, care la sfârșitul lunii decembrie a revenit în funcţie pentru un al şaselea mandat, în ciuda faptului că este judecat în trei cazuri de corupţie, nu dă înapoi și spune că toate aceste proteste au ca scop răsturnarea sa de la guvernare.

Citește și Proteste de amploare la Moscova şi Sankt Petersburg faţă de războiul din Ucraina: „Până și cei mai turbați susținători ai lui Putin sunt revoltaţi”

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Proteste și violențe în Venezuela după realegerea lui Nicolas Maduro pentru al treilea mandat
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?