Ecoul protestelor anti-corupţie de amploare din România se aude peste tot în Balcani, unde politicienii de opoziţie şi activiştii civici speră să capitalizeze de pe urma unui sentiment popular similar, scrie Balkan Insight.
Oamenii din toată regiunea Balcanilor şi-au exprimat pe reţelele de socializare solidaritatea cu manifestaţiile din România – dar şi pentru a-şi exprima regretul că popoarelor lor nu sunt dispuse să facă la fel, potrivit news.in.
Influenţată de evenimentele din România, opoziţia din Albania intenţionează să organizeze un miting antiguvernamental pe 18 februarie, acuzând Guvernul de corupţie şi de legături cu crima organizată.
Mitingurile anticorupţie din România au fost inspirate clar de liderul Partidului Democratic de opoziţie Lulzim Basha, care a distribuit în weekend pe Facebook clipuri cu sutele de mii de români care au ieşit în stradă. „Un exemplu de curaj popular din partea cetăţenilor români. Pe 18 februarie ne vom uni la Tirana”, a anunţat el. Există, însă, îndoieli că opoziţia albaneză se va putea compara cu spiritul protestelor române.
Într-o perioadă în care reformele judiciare majore reprezintă un subiect fierbinte în Albania, unii analişti cred că acest domeniu ar trebui să fie în centrul atenţiei albanezilor. Experţii îndeamnă la opoziţie faţă de judecătorii şi procurorii care pun sub semnul întrebării reforma judiciară ce urmează să fie implementată.
„Departe de România, judecătorii şi procurorii din Albania care au capturat sistemul fac acelaşi lucru (dezincriminarea corupţiei – n.r.). Nu vor reformă, pentru că ei şi politicienii pe care îi apără ei ar putea fi pedepsiţi”, a scris portalul TemA într-un editorial, informează news.in.
În Serbia, Muntenegru şi Bosnia, unii au evocat manifestaţiile din România cu admiraţie, cerând mişcări similare în ţările lor împotriva corupţiei, crimei organizate şi stării economiei.
În Muntenegru, unul dintre liderii principalului partid de opoziţie Frontul Democratic, Nebojsa Medojevic, a declarat că românii au demonstrat un nivel de cultură politică şi o dorinţă de apăra interesul public mai mare decât cetăţenii din Muntenegru.
„Românii au arătat că politica protestelor în masă, pentru care Frontul pledează de doi ani, este singura politică eficientă împotriva hoţilor aflaţi la putere”, a scrie el luni pe Twitter.
În Bosnia, şeful Delegaţiei UE şi reprezentantul special al UE, Lars-Gunnar Wigemark, a generat o dezbatere când a făcut referire la manifestaţiile din România. „Când se va întâmpla acest lucru în Bosnia şi Herţegovina?”, a scrie el pe Twitter.
Societatea civilă şi jurnaliştii din Serbia şi-au exprimat pe reţelele de socializare susţinerea faţă de manifestaţii şi au regretat că în ţara lor nu există acelaşi spirit de rezistenţă.
Portalul satiric Njuz.net a scris un articol ironic, intitulat „Cetăţenii din Serbia le cer românilor să protesteze puţin mai încet, pentru că îi deranjează zgomotul”. „Majoritatea cetăţenilor Serbiei, morocănoşi după încă o noapte nedromită, au transmis o notă de protest dură românilor, care fac un zgomot infernal manifestând împotriva Guvernului lor în toată România”, scrie portalul, informează news.ro.
Potrivit estimărilor, 600.000 de români au protestat duminică la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, faţă de un decret care ar fi apărat unii oficiali de acuzare pentru corupţie, scrie Balkan Insight.
Manifestaţiile au fost cele mai ample de după căderea liderului comunist Nicolae Ceauşescu, în 1989. Noi manifestaţii sunt aşteptate marţi, în condiţiile în care manifestanţii au cerut demisia Guvernului PSD şi alegeri anticipate, pentru că nu au încredere în Cabinet.
Duminică, activiştii din Bulgaria au organizat un miting în faţa Ambasadei române de la Sofia, în semn de solidaritate cu protestele din România. Oamenii au fluturat drapele bulgare şi româneşti şi pancarte cu mesaje precum „România, Bulgaria te susţine” şi „Uniţi împotriva corupţiei”.
Mii de români au transmise mesaje de mulţumire pentru gestul de solidaritate făcut de statul vecin.