Asistente, infirmiere, personalul administrativ şi chiar medici de la trei spitale din Capitală au protestat, joi dimineaţă, faţă de regulamentul sporurilor pentru sistemul de sănătate, care le plafonează sporurile la 30%.
Angajaţii de la Institutul de Pneumofiziologie „Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan” şi de la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” spun că, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar şi cu 1.000 de lei.
Cadrele medicale de la Institutul de Pneumofiziologie „Marius Nasta” susţin că se vor primi sporuri diferenţiate, ceea ce nu este normal, în condiţiile în care toţi angajaţii spitalului intră în contact cu bolnavi de tuberculoză, HIV sau hepatita B. Aceştia s-au strâns în curtea spitalului şi au scandat ”Vrem să muncim, nu să cerşim!”.
Protest spontan la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu Tulcea
Peste 100 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea au protestat, joi dimineaţa, în curtea unităţii, exprimându-şi nemulţumirea faţă de prevederile legislative în urma cărora le-au fost reduse sporurile.
Protestatarii s-au adunat în curtea SJU începând cu ora 8,00, au fluierat şi au prezentat afişe cu mesaje precum „Sănătatea valorează mai mult de 30%”.
„Nu s-a umblat la salariu, dar sporul face parte din salariu. Nu este posibil să mergi acasă cu 1.400 de lei, în condiţiile în care ai trei copii, ai chirie, rate şi utilităţi de plătit”, a declarat presei preşedintele Sindicatului lucrătorilor TESA din cadrul SJU, Ştefan Popescu.
Unii angajaţi s-au arătat nemulţumiţi din cauză că salariul a scăzut cu 700 de lei, ca urmare a sporurilor reduse, şi au susţinut că discrepanţa dintre lefurile angajaţilor este foarte mare.
„La asistenţa medicală contribuie toată lumea, de la cel de la vârful măturii până la cel din vârful acului”, a precizat Popescu.
Reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit cu cei ai conducerii SJU, cărora le-au prezentat nemulţumirile. O nouă întâlnire între reprezentanţii protestatarilor şi autorităţi va avea loc în jurul orei 13,30, la Consiliul Judeţean.
Protestul spontan de la SJU s-a încheiat în jurul orei 10,00, potrivit participanţilor.
Sindicaliştii din sănătate vor picheta vineri Prefectura din Iaşi
Liderul Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, acuză faptul că legea salarizării a creat haos în spitalele ieşene, întrucât mulţi angajaţi primesc mai puţini bani faţă de luna trecută, sindicaliştii din sănătate urmând să organizeze un protest vineri în faţa Prefecturii.
„Salariaţii din toate spitalele sunt revoltaţi. Este un haos în sistemul medical, iar legea salarizării a creat inechităţi. Sunt situaţii când oamenii vor primi cu până la 1.300 de lei mai puţin. Cred că vor urma proteste în fiecare zi în spitale, zilnic primesc mesaje de la zeci de angajaţi disperaţi”, a afirmat liderul Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, pentru news.ro.
El a spus că salariaţii din sistemul medical nu doresc altceva decât revenirea la veniturile din luna ianuarie.
„Vom discuta cu prefectul, pentru a face solicitări la Ministerul Sănătăţii şi la Casa de Sănătate, pentru că situaţia este dramatică. Ministerul a greşit, trebuia o formulă corectă pentru toţi angajaţii. S-a ajuns ca un spital de rang inferior să poată acorda sporurile la nivelul maxim pentru că ordonatorul de credite i-a permis acest lucru, iar spitalele universitare, asa cum sunt cele din judeţul Iaşi, să aibă venituri mai mici decât spitalele de rang inferior”, a declarat Iulian Cozianu, preşedinte Sanitas Iaşi.
În ultimele zile, zeci de angajaţi de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat în faţa unităţii medicale, după ce veniturile angajaţilor au fost diminuate cu sume cuprinse între 500 şi 1.300 de lei.
Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.
Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.
Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale din luna februarie sunt normale, în condiţiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare.