Peste 100 de persoane s-au strâns luni, în jurul prânzului, în faţa sediului PSD Sibiu pentru a cere retragerea modificărilor legilor justiţiei. “Transmitem acelaşi mesaj simplu şi clar: retragerea modificărilor legilor justiţiei. Cel mai consecvent va învinge, iar noi suntem încă aici şi vom apăra democraţia românească şi moştenirea revoluţiei din decembrie ’89. La fel ca în prima zi, timp de 15 minute, vom privi tăcuţi şi neclintiţi spre cei care sunt aleşi să ne reprezinte dorinţele pentru o viaţă mai bună într-o ţară europeană: parlamentarii, judecătorii Curţii Constituţionale, preşedintele ţării”, spun manifestanţii.
Ei afirmă că în acest moment nimic nu este câştigat sau pierdut şi că “lupta cu inamicii statului de drept e mai intensă ca niciodată”.
“E deja o lună de când ochii oraşului şi toată ţară veghează asupra sediului PSD din Piaţa Huet. Între timp, trei dintre legile justiţiei au fost adoptate de Parlamentul României, într-o sfidare atât a mesajului transmis de către noi, cei din stradă, cât şi de instituţiile statului şi cele europene. În acest moment, nimic nu e câştigat şi nimic nu e pierdut. Lupta cu inamicii statului de drept e mai intensă ca niciodată, cu toată senzaţia de acalmie dată de sărbători”, arată organizatorii protestului din faţa PSD Sibiu.
Protestul mut de la Sibiu, de tipul ”sit-in” a fost început în 11 decembrie şi a durat 60 de ore neîntrerupt. Ulterior, protestul a fost suspendat în semn de respect pentru Regele Mihai, însă zilnic, la prânz, a fost organizat un flashmob în faţa sediului PSD, iar manifestanţii au instituit ”o zonă liberă de corupţie”.
„Pe de o parte senzația mea e că ne simțim la fel, suntem în același punct, legile justiției sunt pe punctul de a trece prin examinarea președintelui și așteptăm să vedem ce va rezulta de acolo. Din punctul acesta de vedere nu s-au schimbat lucrurile, suntem în aceleași poziții. Din alt punct de vedere, pot să remarc o energie nouă, lumea aștepta, era cumva doritoare să fie aici și să își exprime în continuare punctul de vedere, am primit multe mesaje atât din țară cât și din afara țării și suntem siguri că vom fi aici atâta vreme cât va fi nevoie, până când Curtea Constituțională probabil va decide că aceste legi sunt inacceptabile pentru o țară din UE”, spune scriitorul Radu Vancu.
Cu toate că în ultimele zile, în perioada sărbătorilor, protestatarii nu au mai fost activi în fața sediului PSD Sibiu, activitățile lor nu s-au oprit în mediul online. #văvedemdinsibiu au trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă.
„Banner-ul cu #văvedem din fața sediului a reprezentat ochii noștri în afara trupurilor noastre, pentru a arăta că suntem la fel de atenți la ce se petrece. Oricum, nu a fost o vacanță, în sensul că am încercat să fim reactivi, să fim prezenți. Am elaborat o scrisoare către președintele României, Klaus Iohannis, care a fost semnată și de alte 18 organizații civice din țară, cerându-i să sesizeze Comisia de la Veneția, aducând argumente juridice pentru care aceste legi ies din cadrul constituțional și din cadrul Tratatului de aderare la UE pe care l-am semnat. Nu așteptăm neapărat un răspuns direct la scrisoare, ci așteptăm ca președintele să reacționeze în sensul trimiterii legilor la Curtea Constituțională și în sensul contactării comisiei de la Veneția și a, știu eu, tuturor pârghiilor constituționale. De asemenea, așteptăm de la el să se alăture străzii, așa cum a făcut în februarie atunci când s-a raliat mesajului străzii și a arătat că întradevăr strada are dreptate în reclamațiile sale”, spune scriitorul.