Aproximativ 120 de procurori şi judecători au protestat, vineri, în faţa Palatului de Justiţie Cluj-Napoca, faţă de Ordonanţa 7 şi cer Guvernului să renunţe la ea. Ei au fost întâmpinaţi de circa 20 de activişti #rezist, care le-au oferit mărţişoare.
„Cred că este pentru prima dată în istoria justiţiei clujene când în faţa Palatului se adună judecători şi procurori inclusiv de la DIICOT şi DNA, judecători de la Curtea de Apel, de la tribunale şi de la judecătorii. Eu sper să fim priviţi cu încredere din partea populaţiei şi sperăm să se solidarizeze cu noi şi colegii din restul judeţelor”, a declarat judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj, citat de Agerpres.
La Constanţa, 50 de procurori şi judecători au protestat în faţa Judecătoriei, solicitând abrogarea ordonanţei.
Aproximativ 20 de judecători au ieșit vineri în fața Tribunalului și Judecătoriei pentru a protesta împotriva OUG 7. Pe pancartele purtate de judecătorii sibieni erau scrise mesajele „Separarea puterilor în stat” și „Statul de drept”.
În comunicatul de presă emis vineri de Judecătoria Sibiu se precizează că Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu întrunită la 1 martie a hotărât suspendarea activității de judecată în perioada 4-8 martie, în intervalul orar 10-11, ca formă de protest împotriva recentelor modificări aduse legilor justiției prin OUG 7/2019.
Şi judecătorii Tribunalului Brăila au intrat în grevă japoneză şi vor purta banderole albe pe durata şedinţelor de judecată, solicitând abrogarea OUG 7/2019, se arată într-un comunicat de presă remis de Tribunalul Brăila şi semnat de judecătorul Viorel Vasile, în calitate de preşedinte.
Un protest al magistraţilor a avut loc şi laBotoşani, în faţa Palatului de Justiţie, în semn de nemulţumire faţă de modificarea legilor justiţiei. Judecătorii şi procurorii solicită abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 7/2019, pe motiv că actul normativ afectează activitatea sistemului de justiţie şi pune presiune pe magistraţi.
Premierul Viorica Dăncilă se întâlneşte la Guvern cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a stabili forma modificărilor pe care guvernul le va aduce OUG 7, prin care s-au modificat legile justiției, anunță RomâniaTV.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că a fost elaborată o nouă ordonanţă de urgenţă, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistraţilor, urmând ca vineri să îi prezinte proiectul actului normativ premierului Viorica Dăncilă. Modificările au loc după ce în ultima săptămână, magistrații din întreaga țară au protestat împotriva schimbărilor impuse prin OUG 7.
„La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (…) abrogarea art. 54 – care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM – se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM”, a declarat Toader.
El a precizat că prin noul proiect se va rezolva şi problema diferenţelor salariale şi pierderilor salariale pentru IT-iştii din sistemul judiciar – ce au pierdut prin legea salarizării, pe de o parte, şi faptul că sunt încă diferenţe salariale, deşi desfăşoară aceeaşi activitate de specialitate în slujba sistemului judiciar.
În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.
„Mâine voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanţă de urgenţă, pe care apoi îl voi trimite la CSM, pentru consultare şi emitere a avizului consultativ”, a mai spus Toader.
Plenul CSM s-a întrunit în şedinţă pe 25 februarie pentru a dezbate efectelor adoptării OUG 7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a invitat pe 25 februarie, la Palatul Victoria, câte un reprezentant al asociaţiilor de magistraţi, precum şi reprezentanţi ai CSM, pentru discuţii pe tema legislaţiei în domeniul justiţiei.
Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public.