Protest al magistraţilor pe scările Curţii de Apel Bucureşti. Protestele faţă de ordonanaţa lui Tudorel Toader continuă şi în ţară

Mai mulţi procurori şi judecătorii au protestat vineri pe scările Palatului de Justiție din Bucuresti. Peste 100 de magistrați au protestat și la Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Botoşani. De asemenea, mai mulți magistrați au protestat vineri, 1 martie, în fața clădirii Judecătoriei Constanța. Magistraţii îşi arată astfel dezacordul faţă de ceea ce se întâmpla cu justiţia şi faţă de modificarile aduse legilor justiţiei. Mai multe parchete si instanţe din ţară şi-au blocat activitatea în semn de protest faţă de OUG 7.
Romania TV
01 mart. 2019, 10:11
Protest al magistraţilor pe scările Curţii de Apel Bucureşti. Protestele faţă de ordonanaţa lui Tudorel Toader continuă şi în ţară

Aproximativ 120 de procurori şi judecători au protestat, vineri, în faţa Palatului de Justiţie Cluj-Napoca, faţă de Ordonanţa 7 şi cer Guvernului să renunţe la ea. Ei au fost întâmpinaţi de circa 20 de activişti #rezist, care le-au oferit mărţişoare.

„Cred că este pentru prima dată în istoria justiţiei clujene când în faţa Palatului se adună judecători şi procurori inclusiv de la DIICOT şi DNA, judecători de la Curtea de Apel, de la tribunale şi de la judecătorii. Eu sper să fim priviţi cu încredere din partea populaţiei şi sperăm să se solidarizeze cu noi şi colegii din restul judeţelor”, a declarat judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj, citat de Agerpres.

La Constanţa, 50 de procurori şi judecători au protestat în faţa Judecătoriei, solicitând abrogarea ordonanţei.

Aproximativ 20 de judecători au ieșit vineri în fața Tribunalului și Judecătoriei pentru a protesta împotriva OUG 7. Pe pancartele purtate de judecătorii sibieni erau scrise mesajele „Separarea puterilor în stat” și „Statul de drept”.

În comunicatul de presă emis vineri de Judecătoria Sibiu se precizează că Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu întrunită la 1 martie a hotărât suspendarea activității de judecată în perioada 4-8 martie, în intervalul orar 10-11, ca formă de protest împotriva recentelor modificări aduse legilor justiției prin OUG 7/2019.

Şi judecătorii Tribunalului Brăila au intrat în grevă japoneză şi vor purta banderole albe pe durata şedinţelor de judecată, solicitând abrogarea OUG 7/2019, se arată într-un comunicat de presă remis de Tribunalul Brăila şi semnat de judecătorul Viorel Vasile, în calitate de preşedinte.

Un protest al magistraţilor a avut loc şi laBotoşani, în faţa Palatului de Justiţie, în semn de nemulţumire faţă de modificarea legilor justiţiei. Judecătorii şi procurorii solicită abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 7/2019, pe motiv că actul normativ afectează activitatea sistemului de justiţie şi pune presiune pe magistraţi.

Premierul Viorica Dăncilă se întâlneşte la Guvern cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a stabili forma modificărilor pe care guvernul le va aduce OUG 7, prin care s-au modificat legile justiției, anunță RomâniaTV

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că a fost elaborată o nouă ordonanţă de urgenţă, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistraţilor, urmând ca vineri să îi prezinte proiectul actului normativ premierului Viorica Dăncilă. Modificările au loc după ce în ultima săptămână, magistrații din întreaga țară au protestat împotriva schimbărilor impuse prin OUG 7.

„La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (…) abrogarea art. 54 – care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM – se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM”, a declarat Toader.

El a precizat că prin noul proiect se va rezolva şi problema diferenţelor salariale şi pierderilor salariale pentru IT-iştii din sistemul judiciar – ce au pierdut prin legea salarizării, pe de o parte, şi faptul că sunt încă diferenţe salariale, deşi desfăşoară aceeaşi activitate de specialitate în slujba sistemului judiciar.

În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

 

„Mâine voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanţă de urgenţă, pe care apoi îl voi trimite la CSM, pentru consultare şi emitere a avizului consultativ”, a mai spus Toader.

Plenul CSM s-a întrunit în şedinţă pe 25 februarie pentru a dezbate efectelor adoptării OUG 7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a invitat pe 25 februarie, la Palatul Victoria, câte un reprezentant al asociaţiilor de magistraţi, precum şi reprezentanţi ai CSM, pentru discuţii pe tema legislaţiei în domeniul justiţiei.

Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Femeie cercetată pentru rele tratamente aplicate minorului după apariția unui clip controversat
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!