„Ca urmare a unor acţiuni de protest desfăşurate pe teritoriul Bulgariei în data de 02.09.2020, în intervalul orar 09:30-20:00, trecerea autoturismelor care intră/ies din Bulgaria prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse va fi organizată pe rute alternative”, a transmis, miercuri, CNAIR.
Astfel, traficul rutier se va desfăşura îngreunat în zona PTF Giurgiu şi operatorilor de transport li se recomandă să utilizeze, în măsura în care este posibil, şi celelalte puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria: PTF Turnu Măgurele – Nikopol; PTF Bechet-Orjahovo; PTF Calafat – Vidin; PTF Ostrov – Silistra; PTF Negru Vodă – Kardam.
„Rugăm participanţii la trafic să manifeste înţelegere faţă de situaţia creată şi îi asigurăm de faptul că CNAIR va intensifica ritmul activităţilor specifice, astfel încât, după încheierea acţiunilor de protest, traficul să fie fluidizat cât mai rapid„, au spus reprezentanţii CNAIR.
Blocajele de trafic au loc în contextul protestelor violentelor din Bulgaria. Mii de manifestanţi s-au adunat miercuri în faţa parlamentului de la Sofia, cerând demisia premierului Boiko Borisov, în cadrul unuia din cele mai mari proteste din seria care continuă în Bulgaria de două luni. Între protestatari şi poliţie au izbucnit ciocniri; forţele de ordine au folosit spray-uri iritante şi au arestat mai mulţi demonstranţi. Din mulţime s-a aruncat cu ouă, mere şi gunoaie spre clădirea parlamentului. Manifestanţii au zguduit vehicule ale poliţiei, iar circa 20 de agenţi au fost afectaţi de o substanţă necunoscută lansată împotriva lor, a afirmat şeful poliţiei din Sofia, Gheorghi Hagiev.
Citeşte şi Bulgarii au inaugurat a treia magistrală de metrou, la Sofia. Construcţia a durat cinci ani
Protestul a avut loc cu ocazia primei şedinţe din sesiunea parlamentară, după vacanţa de vară a deputaţilor. Protestatarii au afirmat că este vorba de ‘Marea Revoltă Naţională’ ca reacţie la intenţia guvernului de a redacta o nouă Constituţie. Ei l-au acuzat pe Borisov, care exercită al treilea mandat de prim-ministru, că nu a reuşit să combată corupţia care subminează statul de drept din cea mai săracă ţară a Uniunii Europene.
Preşedintele Rumen Radev a cerut în parlament demisia lui Borisov şi a guvernului de centru-dreapta condus de acesta şi a făcut apel la deputaţi să respingă proiectul de revizuire a Constituţiei. ‘Nu lipsa unei noi Constituţii a scos lumea în stradă, ci lipsa de moralitate a conducerii, eroziunea statului şi corupţia‘, a susţinut şeful statului.
Borisov a promis că va demisiona dacă parlamentul aprobă solicitarea sa de alegere a unei adunări naţionale constituante, însă – apreciază Reuters – nu va dispune de suficiente voturi pentru acest plan respins atât de protestatari, cât şi de partidele de opoziţie ca o tentativă de prelungire a mandatului premierului.
Conform organizaţiei neguvernamentale Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană şi nu a reuşit până acum să condamne pentru corupţie niciun oficial de rang înalt.