Protestatarii au ocupat zona fântânii de la Universitate şi sunt înconjuraţi de cordoane de jandarmi. Ei scandează contra proiectului minier de la Roşia Montană şi şi-au înnoit pancartele cu mesaje printre care „Cianura omoară mai mulţi copii decât câinii” şi „Dacă vreţi să săpaţi, veniţi la metroul din Drumul Taberei”.
Alte mesaje, ca „Un lac de cianuri şi metale grele cu suprafaţa cât Sibiul, sprijinit de un baraj de 185 m!” şi „I-ai ales pentru a-ţi apăra interesele. Nu te lăsa manipulat. Cianura nu e de interes naţional!” sunt scrise pe bannere agăţate de un copac din zonă, relatează Mediafax.
Un tânăr la portavoce a reamintit revendicările protestatarilor, respectiv retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.
Tot el a anunţat că sâmbătă, de la ora 16.00, protestul va începe cu un marş al bicicliştilor, pe traseul Piaţa Alba Iulia-Universitate, urmând să continue la fântână, ca şi duminică, de la 17.30.
Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
La protestele de până acum, manifestanţii au blocat temporar, în mai multe seri, bulevardul Regina Elisabeta.
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.