Publicaţiile The Guardian şi New York Times scriu despre protestele din România, subliniind că mii de persoane s-au strâns pentru a manifesta contra corupţiei şi legilor justiţiei.
„Mii de români au mărşăluit pe străzile din Bucureşti sâmbătă, într-un protest faţă de legile justiţiei. Circa 50.000 de mii de oameni au mers spre Palatul Parlamentului, scandând şi strigând „Hoţii” Protestatarii s-au contrat pentru puţin timp şi cu forţele de ordine la Piaţa Universităţii, în timp ce alte demonstraţii au avut loc în marile oraşe ale României”, scrie The Guardian, preluând informaţiile de la Reuters şi Associated Press.
În finalul articolului, The Guardian precizează că Transparency International clasifică România printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană.
Şi New York Times scrie despre protestele de amploare din România, la care au participat sute de mii de oameni.
Proteste masive au avut loc la Bucureşti, acolo unde mii de oameni s-au strâns în Piaţa Constituţiei, unde doar AC/DC sau Andre Rieu au reuşit să adune atâta lume, a notat Deutsche Welle.
Şi Al-Jazeera relatează despre manifestaţiile din România, unde peste „50.000 de oameni au mărşăluit spre parlament din importanta Piaţă a Universităţii”.
Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, împotriva legilor justiţiei, a Codurilor penale, precum şi faţă de introducerea Declaraţiei 600.
Schimbările la legea justiţiei ar putea bloca activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), instituţie care a adus în faţa justiţiei înalte oficialităţi politice din România, cum ar fi fostul prim-ministru Adrian Năstase, notează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.
Agenţia DPA semnalează că au avut loc încăierări între protestatari şi poliţie şi aminteşte că, săptămâna trecută, un al doilea prim-ministru al ţării a demisionat în numai 13 luni din cauza disputelor pe tema corupţiei în cadrul Partidului Social-Democrat (PSD), de guvernare.
Agenţia de presă germană notează că liderul PSD, Liviu Dragnea, nu poate deveni prim-ministru, din cauza unei condamnări anterioare pentru fraudă electorală, însă, chiar şi aşa, „Dragnea insistă să tragă sforile la guvern”, situaţie soldată cu demisiile premierului Sorin Grindeanu, în iunie, şi a lui Mihai Tudose, la începutul săptămânii trecute. Agenţia dpa mai aminteşte că Viorica Dăncilă, „un aliat apropiat al lui Dragnea”, a fost desemnată să conducă noul guvern.
Peste 30.000 de români au manifestat sâmbătă la Bucureşti şi în peste 10 mari oraşe din ţară pentru a spune „nu corupţiei” şi împotriva unei reforme controversate a justiţiei pe care doreşte să o impună majoritatea de stânga, relatează şi AFP, care consemnează şi opinii ale unor participanţi la mitingul din Bucureşti.
Purtând drapeluri tricolore sau pancarte în formă de mână pe care se putea citi „Toţi pentru justiţie”, manifestanţii au traversat centrul Bucureştilor pentru a ajunge în faţa Parlamentului, scandând „Hoţii”.
Circa 5.000 de persoane au manifestat la Cluj (nord-vest), 5.000 la Timişoara (vest) şi 3.000 la Iaşi (nord-est), aminteşte AFP, care citează informaţii difuzate de mass media locale. AFP se referă şi la raportul publicat joi de organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, care menţiona că „magistraţii s-au asociat în mare parte mişcării de protest” suscitată de reforma sistemului de justiţie.
AFP remarcă faptul că o încercare de modificare a Codului Penal a provocat iarna trecută un val de contestaţii de o amploare fără precedent de la căderea regimului comunist, la sfârşitul anului 1989, obligând guvernul de atunci să facă un pas în spate.
Mii de oameni din toată ţara s-au strâns sâmbătă în Piaţa Universităţii din Bucureşti la un protest de amploare faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale. La Universitate au avut loc şi incidente între jandarmi şi protestatari, după ce forţele de ordine au format un cordon şi au încercat să oprească oamenii să urce pe scările care duc în piaţă.
De asemenea, protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au rupt gardurile amplasate de Bulevardul Magheru, ocupând strada. În jurul orei 19.30, oamenii au plecat în marş către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a României (CCR) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Manifestaţii sunt şi în alte oraşe din ţară, dar şi în în străinătate.